Friday 12 April 2019

Niittykumpu vierailee; Ojanperän koulu, Liminka

Aamuvarhaisella kello soi, ja matka kohti pohjoista alkoi. Niittykummun koululta lähti kahden opettajan edustus kohti Liminkaa, ja uuden Ojanperän koulun avajaisjuhlaa.

Ojanperän koulu on tuoreeltaan valmistunut, uusi ja kaunis alakoulu, minkä välittömässä läheisyydessä toimii päiväkoti, ja koulun tiloissa on myös esikoulu. Pienempiä kyläkouluja on yhdistetty tätä uutta kokonaisuutta varten.

Rehtori Raija Johnsonin Laulajan alkusanat

Nimensä koulu on saanut Abraham Ojanperän mukaan, 1856 syntynyt liminkalainen laulaja, laulupedagogi, ja kanttori. Maatalosta lähtöisin olevan laulutaidot ja lahjat nähtiin, ja paikallisten tukijoiden avustamana hän pääsi ensin Jyväskylään opettajaseminaariin, sieltä Helsinkiin laulua opiskelemaan, ja matkasipa myös Saksaan ja Välimeren maihin oppivuosinaan. Näitä uusia tuulia, tietoja ja taitoja hän toi takaisin tullessaan Suomeen, ja koulutti useamman laulajasukupolven.


Nämä Ojanperän ominaisuudet - musiikki ja kansainvälisyys - näkyvät myös tässä uudessa koulussa. Laulu ja musiikki on selvästi suuressa osassa koulun toimintakulttuuria, ja koulun sisäistä osaamista nähtiin ja kuultiin avajaisjuhlassa sekä koulun kuoron lauluissa, että vararehtorin sanoittamassa (ja miehensä säveltämässä) Ojanperä laulaa - yhteislaulukappaleessa. (Säv. Riku Seppälä, san. Suvi Seppälä)

Tämän kappaleen kertosäe antaa myös viitteitä kansainvälisyydestä ja kielten ja kulttuurien arvostamisesta.
Hei, hei, hei! Marhaba! Aloha! Ojanperä laulaa! Hi, hi, hi! Ni hao! Namaste! Ojanperä laulaa!

Ojanperän koululla aloittaa ensi syksynä uusi suomi-englanti kaksikielinen 1. luokka. Kaksikielisten koulujen välistä verkostoa on rakennettu Suomessa jo pidempään, niin vaikka Niittykummullakaan ei vielä pitkää historiaa kaksikielisyyden kanssa ole, oli hienoa päästä toivottamaan uusi koulu tervetulleeksi samaan verkostoon.

Lisäksi oli mielenkiintoista päästä näkemään aivan uutta koulua, ja ihastelemaan moderniin opetukseen sopivia ratkaisuja. Muunneltavia tiloja, akustiikka ja valaistus tärkeässä roolissa, käytännölliset eteistilat, ja paljon muuta!

Onnea uudelle koululle, ja kiitos mahdollisuudesta käydä bench-markkaamassa!

No comments:

Post a Comment