Nuuksion kansallispuisto täyttää 30 vuotta tänä vuonna. Tämä kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista, ja oivallinen luontoretkikohde Espoolaisille. Haltia sijaitsee aivan Nuuksion vieressä, ja siellä on monenlaista KULPS-toimintaa tarjolla Espoon kouluille ja varhaiskasvatukselle.
Yksi 4AB kevään retkistä suuntasi Haltian luontokeskukseen, Nuuksion kansallispuiston kupeeseen. Tavoitteena oli päästä retkelle kauniisiin maisemiin, nauttia eväitä ulkona, ja osallistua Eläinten arkkitehtuuri -opastukseen.
Toukokuinen maanantaiaamu valkeni hieman viileänä, mutta toki kaikki olivat varustautuneet säänmukaisesti, jolloin ilman pieni kirpeys ei ulkoilua haittaa. Toki oltiin selkeästi plus-asteiden puolella - vaikka hellerajasta jäätiin vielä aika kauas...
Oppilaat orientoituivat retkipäivään hakemalla ensin ruokalasta emännän ja työryhmänsä valmistavat eväät - jokainen ottaen mukaansa vain sen, minkä arvelee syövänsä. Jos tietää jo, ettei banaani tänään maistu, sen voi hyvin jättää väliin.
Sitten olikin aika nousta tilausbussiimme, jonka saimme Tiina&Antti Herlinin säätöin apurahan turvin.
Bussin kyydissä |
Haltia on ihana retkikohde, mutta Niittykummun näkökulmasta hieman hankalasti saavutettavissa julkisen liikenteen keinoin. Tähän vaihtoehtoon olimme orientoituneet, mutta kevään aikana löysimmekin mahdollisuuden hakea luontoretkellemme avustusta. Avustus oli tarkoitettu luontoretkien toteuttamisiin, ja kuluihin hyväksytään esimerkiksi kuljetukset. Jotta hakemus voitiin hyväksyä, retken tuli tukea lasten ja nuorten kasvua kestävään elämäntapaan, kasvattaa luontosuhdetta, sekä ikätasoisesti toteutettu ilmastovaikutuksen kompensionti.
Niittykummun 4AB luokkien kohdalla viimeisin kohta tehtiin eväiden kautta. Oppilaille tähdennettiin etukäteen, että ne omat eväät, mitä pakkaavat kotoa mukaan, tulisi olla jo valmiiksi ilman käärepapereita, jolloin jo valmiiksi vähennämme mukana kulkevan roskan määrää. Koulun eväistä oppilaat ottivat mukaan vain sen, minkä aikoivat syödä, ja lisäksi evääksi oli tilattu juustopatonki - vähentäen lihankulutusta. Eväshetken jälkeen jokainen oppilas keräsi omat mahdolliset roskat takaisin omaan reppuunsa. Lisäksi luontoretkeily on yleisesti hyvin luontoa kuormittamatonta, kun se toteutetaan luontoa kunnioittaen.
Päivättärenpolun varrelta löytyi urheilumahdollisuuksia! |
Päivättärenpolun varrella |
Retkipäivään kuului eväiden lisäksi erilaisia leikkejä, opastettu Eläinten arkkitehtuuri-kierros Haltiassa, sekä Päivättärenpolun kierroksen kävely. Opastetulla kierroksella oppilaat pääsivät pohtimaan eläinten pesiä - miten niitä rakennetaan, ja millaisista materiaaleista. Monet olivat nähneet linnunpesiä ja ampiaispesiä luonnossa itsekin, ja muurahaispesät toki ovat päältäpäin tuttu näky kaikille. Vaan ovatpa melkoisia sokkeloita sisältä!
Löytynyt linnunpesä. Näyttelyssä olleet pesät ovat kaikki löytyneet hylättyinä, yhdenkään eläimen kotirauhaa ei siis häiritty. |
Eläinten arkkitehtuuriin tutustumista |
Oppilaiden rakentamia pesiä eri materiaaleista. Tämä oli ahman laavu |
Ja tässä toisen ryhmän työstämä merikotkan pesä! |
Retki oli oikein onnistunut. Haltia on mielenkiintoinen kohde, ja Nuuksion kutsuva luonto vieressä vertaansa vailla. Ilman apurahaa ja bussikuljetusta olisi matkaamme jäänyt kiireen tuntu ja aikataulupaine.
Kiitämme Haltiaa, KULPS-tarjottimen suomaa mahdollisuutta Haltian opastetulle kierrokselle, sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiötä kuljetuksemme mahdollistaneesta apurahasta.
Apurahan hakuaika oli auki kahden viikon ajan maaliskuussa 2024, ja hakemuksia kertyi yhteensä 873. Näistä 161 valitiin avustuskohteiksi - Niittykummun koulun 4ABn Haltian luontoretki yhtenä niistä.
https://tahsaatio.fi/2024/04/08/luontoretkiavustuksilla-yli-9000-lasta-ja-nuorta-luontoretkelle/
No comments:
Post a Comment