Monialaiset valinnaiset ryhmät kokoontuivat torstaina 8.9. ensimmäistä kertaa. Alkuun oli hieman säätöä ja etsiskelyä siitä, kuka menee mihinkin ryhmään, ja missä ryhmät kokoontuvat. Kotitalous osoittautui niin suosituksi, että päätime organisoida kaksi yhtä-aikaista kotitalousryhmää, ja yhdistää ensimmäisen ja toisen ilmaisutaitokurssin osallistujat toiselle jaksolle, jotta ilmaisutaidon opettajat vapautuivat vetämään ylimääräistä kotitalouskurssia nyt. Eli tälle ensimmäiselle kuuden viikon jaksolle ei tullut ilmaisutaitoa, mutta ruuanlaittoa senkin edestä.
Tulevina viikkoina kirjoittelemme tänne muistakin kursseista ja niiden annista, mutta aloitetaan digisisällöillä.
|
Ihan kaikki ei vielä ole digisisältöä... |
Tälle kurssille ilmaantui 17 osallistujaa, joista suurin osa toki oman valintansa mukaan. Muutamia liittyi joukkoon sillä, kun se aiemmin mainittu ilmaisutaito jäikin tällä erää käynnistämättä. Alkuasetelmassa luokasta löytyi siis sekä innokkaita, että skeptisiä nuoria.
|
PowerPoint dioja, joiden avulla päästiin alkuun |
Aloitettuamme esittelyillä ja kurssivalinnan syillä, pyysimme oppilaita miettimään pöytäryhmissään kurssin tavoitteet, sekä arvioinnin perusteet.
Tavoitteiksi nousivat seuraavat:
- Tietoa vanhemmille koulusta ja sen arjesta sosiaalisen median avulla
- Opettajat tutuiksi oppilaiden käyttämien sosiaalisten medioiden kanssa, esim. SnapChat
- Miten saada enemmän seuraajia, ja miten luoda parempi some tili
- Miten ottaa paremmanlaatuisia kuvia, ja julkaista laadukkaampia postauksia
- Retkiä koulun ulkopuolelle, ja raportointi sosiaalisessa mediassa
- Tarkastella eri sosiaalisten medioiden käyttötapoja, ja harjoitella tarkoituksenmukaista käyttöä
Ja hyvän työn arviointi tapahtuu oppilaiden toiveesta näillä metodeilla:
- Kuinka tyytyväinen itse on / itsearviointi
- Saatujen seuraajien ja tykkäyksien määrä
- Yhteisarviointi, ja postausten asiallisuuden tarkistaminen luokassa ennen julkaisua
- Vertaisarviointi luokkatovereiden kesken
Olimme varsin otettuja sekä oppilaiden luomista tavoitteista, että arviointimenetelmistä. Näyttäisi siltä, että tässä on sakki, joka on oikeasti valmis tekemään töitä tämän teeman alla.
Saatuamme raamit kurssillemme kasaan, pääsimme ensimmäiseen asiaan, eli tarkastelemaan nuorten netinkäyttöä. Lähdimme tähän katsomalla kolmea eri YLEn uutissivujen artikkelia aiheesta, ja katsomalla erään nuoren halukkaan "tubettajan" videon, missä hän keskustelee siitä, miksi nuoret haluavat ryhtyä videobloggaajiksi.
Linkit artikkeleihin, ja videoon:
Äiti ei antanut 13-vuotiaan kuvata itseään nettiin - tytär teki nerokkaan videon
13-vuotiaan video
Pikkulasten julkiset videoblogit yleistyvät: "Jotkut ovat joutuneet jopa vaihtamaan asuinpaikkakuntaa"
Siruaurora tubettaa, koska haluaa pitää hauskaa - "En tekisi tätä, jos kukaan ei katsoisi"
Jokainen sai luettavakseen yhden artikkelin, josta piti kirjoittaa ylös heränneitä ajatuksia ja mielipiteitä. Tämän jälkeen yhdistimme saman artikkelin lukeneet oppilaat ryhmiksi - eli saimme kolme 5-6 hengen ryhmää. Ryhmissä oppilaat keskustelivat siitä, mitä ajatuksia artikkeli oli heissä herättänyt, ja olivatko samaa vai eri mieltä artikkelin (ja toistensa) kanssa. Tämän porinasession jälkeen ryhmäydyttiin taas uudestaan, ja tällä kertaa niin, että uusissa ryhmissä on jokaisen eri artikkelin lukija paikalla - eli saimme nyt viisi ryhmää, ja jokaisessa 3-4 oppilasta.
|
Artikkelianalyysiä |
Näissä ryhmissä oppilaat kävivät sitten jokaisen artikkelin sisällön, sekä sen herättämät ajatukset läpi. Nämä ajatukset käytiin vielä luokkatasollakin läpi, niin että jokainen ryhmä sai kertoa, että millainen kuva nousi näistä YLEn uutisartikkeleista ja nuorten netinkäytöstä.
Tämä kaikki pohdinta ja pähkäily johti sitten SWOT-analyysien luomiseen aiheesta "Nuoret netinkäyttäjinä - Youtubettaja, Instagram, Twitter...". SWOT-analyysi tarkoittaa siis yhden aiheen tarkastelua neljältä eri kantilta samanaikaisesti - Strengths (vahvuudet), Weaknesses (heikkoudet), Opportunities (positiiviset mahdollisuudet), Threats (uhat).
|
SWOT-analyysin aihe |
|
SWOT työn alla siellä... |
|
... ja samoin täällä. |
Oppilaat olivat varsin analyyttisiä, ja tiedostavia siitä mitä kaikkea sosiaalisen median sisällön luomiseen kuuluu - sekä positiivisia, että negatiivisia aspekteja.
Ensi kerralla ryhdymme pohtimaan sitä, mikä tekee Instagram-tilistä tai postauksesta suositun, ja myös, että mikä tekee päivityksestä huonon. Läksyksi ensi kerralle tulee esitellä joko oma Instagram tilinsä, tai joku tili mitä seuraa, ja kertoa miksi juuri se kiinnostaa. Pääsemme pohtimaan myös sitä, millaisen tilin perustamme koulullemme. Millaista sisältöä julkaisemme, ja mitä hashtagejä käytämme? Ketkä ovat kohdeyleisöämme?
Tunnin lopuksi kysyimme vielä palautetta post-it lapuilla, ja esittelimme tämän blogin lyhyesti. Mainitsin, että kirjoitan tästä ensimmäisestä sessiosta myös päivityksen, ja jos oppilailla olisi jotain mitä haluavat blogissa manittavan, he voivat lisätä sen oranssille post-it lapulleen.
Kaikinpuolin erittäin positiivinen kokemus, ja innolla odotamme, mitä kaikkea saamme tämän sakin kanssa aikaan!
P.s. päivän aikana eräs skeptisisitä 'sijoitetuista' oppilaista totesi, että odotukset ovat ylittyneet! Ei paha, ei paha ^_^