Avaruusprojekti on edessä, ja huomenna polkaistaan se käyntiin 2.lk oppilaiden kanssa!
Kyseessä on siis sama sakki, joka viime vuonna 1. luokalla teki satuprojektin (tämän blogin 2016 huhtikuun postauksista löytyy tietoa siitä), ja tänä vuonna teemanamme on Avaruus. Ohjaavia opettajia on mukana 3, Sanna, Sirpa, ja Maria, ja lisäksi mukana on myös muita opettajia, jotka ovat lukujärjestyksissämme muutenkin mukana.
Ketkä osallistuvat?
Niittykummun koulun 2A ja 2B luokat, yhteensä 54 oppilasta, ja kaikkiaan 9 opettajaa - osa enemmän, osa vähemmän mukana.
Millä aikataululla?
Projekti kestää 5 viikkoa, ja joka viikko maanantai, tiistai, sekä keskiviikko ovat täysin projektipäiviä, torstaisin pidämme arviointitunnin, ja perjantait menevät normaalin lukujärjestyksen mukaan.
Luokillamme on ma-ke suurin osa tunneista muutenkin samaan aikaan omien opettajien johdolla, joten tältä osin aikataulutus oli suhteellisen helppoa.
Mitä siellä tehdään?
Toiveina ja tavoitteina on, että oppilaat tekevät ryhmissään sekä tiedollisen teoksen, että jonkun fyysisen askarrelman avaruusaiheesta. Tiedollinen työ voi olla esimerkiksi video, power point, tai juliste, ja askarrelmana planeetta, aurinkokuntamalli, raketti, astronautti... Riippuen paljolti oppilasryhmien omista tavoitteista ja päätöksistä.
Tiedollisina tavoitteina OPSinkin puolesta on aurinkokuntamme planeettojen tunnistus, maan ja auringon välinen suhde, kuun kierto maan ympäri, 24h kellon alustava ymmärrys, tietotekstin luetunymmärtäminen sekä tuottaminen.
Taidollisina tavoitteina mm tiedonhaku, tvt-taidot, ryhmätyötaidot, suunnittelu- ja materiaalinhallintataidot (etenkin askarrelmatyössä).
Ryhmät itse-tunneilla ryhmät ovat tosiaan itse vastuussa omista tekemisistään suunnitelmiensa ja tavoitteidensa mukaan. Opettajat ovat tottakai kokoajan saatavilla avuksi ja tueksi.
Pajatunneilla yksi ohjaava opettaja pitää oppituntimaisen kokonaisuuden 1/3 ryhmistä, ja saman tunnin siis uudelle porukalle vielä 2 kertaa lisää. Pajatuntien aiheet ovat avaruuskirjallisuus, englanti ja matematiikka, sekä tvt-taidot.
Kotiryhmätunneilla jokainen ohjaava opettaja tapaa omat 'suojattinsa', ja voi auttaa tarkemmin kysymyksissä, ryhmädynamiikan ongelmanratkaisussa, tai ehdotuksissa etenemisen suhteen. Joskus pidämme näillä tunneilla myös Kahoot-visoja tai yhteisiä musiikkihetkiä.
Opettajien projektikokous pidetään myös viikoittain, jotta olemme varmasti yhdessä kartalla sen suhteen, että mitä on jo tehty, ja mitä haluamme saada seuraavaksi aikaan.
Uutta OPSia?
Laaja-alaisten taitojen osalta projektimme tulee sivuamaan suurta osaa siitä värikkäästä ympyrästä, sillä harjoitamme ainakin ajattelua ja oppimaan oppimista (L1), monilukutaitoa (L4), tieto- ja viestintätekniikan osaamista (L5), työelämätaitoja ja yrittäjyyttä (L6), sekä osallistumista, vaikuttamista ja kestävän tulevaisuuden rakentamista (L7)
Monialaiselta näkökantilta projektiin liittyy aihealueita mm. englannin, äidinkielen, musiikin, ympäristöopin, kuvaamataidon, käsityön, sekä matematiikan alueilta.
Aloitamme projektin myös sillä, että oppilaat arvioivat omia ryhmätyövahvuuksiaan ensin itsenäisesti, ja ryhmissään katsovat myös mitkä ovat ryhmien yhteisiä vahvuusalueita. Oppilaat saavat päättää myös omat tiedolliset ja taidolliset tavoitteensa ryhmätöilleen.
Millä alustalla?
Tämä projekti on tarkoitus vetää sekä Office365-alustan Class Notebookin, että ihan fyysisten projektivihkojen avulla.
Olemme päässeet osallistumaan Espoon järjestämään Monialaiset oppimiskokonaisuudet digitaalisiksi-koulutukseen jälleen kerran (vastaava järjestettiin myös viime keväänä, ja siellä suunnittelimme satuprojektia). Tämän koulutuksen tarjoaman ajan ja tuen turvin olemme tulleet itse sinuiksi Class Notebookin kanssa, saaneet luotua projektin rungon, ryhmäjaot, suunnitelua ja valmisteltua tarvittavaa materiaalia projektiin. Äärimmäisen arvokasta yhteissuunnitteluaikaa siis, jota ei ilman näitä koulutuksia kalenterista löytyisi yhtäaikaa.
Lisäksi O365-pohja on paljon ketterämpi ja monipuolisempi, kuin satuprojektissa käyttämämme Fronter, niin sekin helpottaa ja innostaa entisestään tätä työtä.
Muita ohjelmistoja/sivustoja/ohjattuja materiaaleja?
Tähän mennessä suunnitelmissa on, että käyttöönvaljastetaan myös bomberbot, bingel, mysteryscience.com paja-tuntisisältöihin, teamup.aalto.fi ryhmäjakoihin, Kahoot-visailuja on tiedossa, vocaroo.com omien avaruustarinoiden ja tekstien äänittämiseen ja jakamiseen (tämä tosin ei Flash-playerin takia toimi iPadeilla), oppilaita on pyydetty tuomaan omia avaruus-aiheisia kirjojaan, Garage Band-avaruusmusisointia on suunnitteilla, sekä laajaaa Office365 tarjontaa - PowerPoint, Forms, Word ainakin. Lisäksi URSA-planetaariovierailu, sekä Heureka-vierailu ovat osana projektiamme.
Tämän lisäksi tutkimme myös eri avaruusaiheisia appeja ja ohjelmistoja, joita voimme hyödyntää koulumme laitteilla.
Olemme varanneet jo koulumme minipadeja ja iPadeja koko projektimme kestolle näille ryhmille.
Mistä tiedetään miten sujuu?
Joka viikko pidämme yhden arviointitunnin. Riippuen viikosta, aiheena saattaa tarkemmin olla itse-, vertais- tai ryhmäarviointi. Pyrimme tekemään arviointipohjia (ja oppilaat tekevät niitä myöhemmin myös itse) O365 Forms -pohjalla paperiversioiden sijaan, mutta henkinen valmius on myös lappujen keräilyyn.
Satuprojektin aikana aloitimme jo viikottaisen arviointikäytännön, mikä auttoi sekä oppilaita että opettajia reflektoinnissa sen suhteen, että missä ollaan, ja mihin halutaan päästä.
Entä lopuksi?
Lopuksi on tarkoituksena pitää avaruus-messut, joilla oppilaat pääsevät esittelemään töitään sekä koulun muille oppilaille, että vanhemmilleen. Lisäksi kirjaamme tänne blogiin projektin edistymistä, ja koulun instagram-sivulle päivitämme myös kuvia töistä ja tekemisistä. Oppilaat tekevät töitään sekä vihkoihin, askarrelmiin, ja digitaaliseen muotoon ClassNotebook-ryhmätyötilaansa, mistä töitä on myös helppo näyttää vanhemmille kotona.
Muuta yhteistyötä?
Turun yliopiston opettajien erikoistumiskoulutus, digitaalinen oppiminen ja opettaminen -kehittämishanke on mukana tässä projektissa. Hanke keskittyy erityisesti ilmiöpohjaiseen oppimiseen ja opettamiseen.
Ja siinä se!
Kevyt pieni projektinpoikanen ;)
Innolla odotetaan, mielenkiinnolla lähdetään katsomaan mitä saadaan aikaan, ja toivottavasti näistä merkinnöistä ja huomioista on iloa myös muille!
T. Maria, Sanna, ja Sirpa :)
Niittykummun koulun arkea ja toimintaa. Päivittyy säännöllisen epäsäännöllisesti.
Monday, 31 October 2016
Friday, 7 October 2016
5-6 lk. Monivalinnaiset
Olemme Kalle ja Kristian 6-M luokalta.
Valitsimme digisisällön, koska siellä tehdään instagramiin ja Blogeihin liittyvää sisältöä.
Kävimme digisisältöryhmän kanssa kauppakeskus Iso-omenassa ottamassa instagram kuvia koulun instagramiin :koulun instagram @niittykummunkoulu:
Otimme kuvia uusista ravintoloista ja chillailtiin uudella puolella ja samaan aikaan editoitiin kuvia. Menimme sinne bussilla matka kesti n. 7 min. Matkalla otettiin myös instagram kuvia. Matka oli mukava.
Tehnyt: Kalle ja Kristian 6M
IG: @kalleisalive ja @krisspy
Kallen ig^ Kristianin ig^
*****
5-6 LUOKKALAISET MONIALAISET
Uuden opetussuunnitelman mukaana 5-6 luokkalaiset saavat valita kuudesta neljä ainetta joita haluavat opiskella vuoden aikana. Liikunta ja draama, dikisisällöt, köksä, ilmaisutaidot, mediataide ja käsityöt
Olemme tällä hetkellä itse dikisisällöissä ja olemme tehneet koululemme instagram tilin sekä käyneet Isossa omenassa otta massa sinne kuvia.
Jokainen pääsee kokeilemaan haluamaansa ainetta vuoden aikana
Kirjoittanut Ella ja Carla 29.9.2016
SOME: sen mahollisuudet ja uhat
Some voi olla hyödyksi levittämällä positiivistä ajattelua. Somen avulla voi myydä esineitä ja tietoja. Sosiaalisesta mediasta voi oppia jotain uutta, mutta ei kannata aina luottaa sosiaaliseen mediaan. Sosiaalisessa mediassa voi saada kuuluisuutta ja saada jopa rahaa omien kuvien avulla. Sosiaalisessa mediassa voi puhua vaapaasti.
Sosiaalisessa mediassa on myös huonoja puolia. Sosiaalisen mediassa on henkilöitä, jotka yrittää huijata sinua ja saada sinut tapaamaan hänet ja sitten sinut kidnapataan tai jotain muuta. Sosiaalisessa mediassa voi olla henkilöitä, jotka yrittää ärsyttää sinua tai saada sinut itkemään tai huonolle tuulelle.
Sosiaaliseen mediaan voi jäädä koukkuun. Eli vapaa-ajalla vain selaa sosiaalista mediaa. Sosiaalisen median käyttö on saanut monien ihmisten lopettamaan puhelimen käytön, koska heitä on kiusattu jos sinua kiusataan estä henkilö joka kiusaa sinua ja reporttaa hänet.
Mielenkiintoinen linkki: http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/luovuin-iphonesta-enka-ole-koskaan-ollut-onnellisempi-teinityton-paatos-saa-sinutkin-pohtimaan-puhelimen-kayttoasi/5711002
Kirjoittajina: Matias, Jerry ja Emil
Tuesday, 4 October 2016
Digiä kouluun, vai ei?
Olisi hyvä että koulussa olisi digiä koska nuoret oppisivat käyttämään laitteita jota ne aikuisena tarvitsisi ja elektroniikka kehittää aivoja. Käyttämällä tietokoneita ja sosiaalista mediaa sosiaalinen älykkyys kasvaa.Kun koulussa tehdään lisää Digi projekteja voidaan oppia käyttämään eri lisää ja erilaisia applikaatioita. Kun näitä applikaatioita oppii käyttämään ne voi auttaa oppilasta jopa työelämässä. Koska olemme nyt siirtymässä digiaikaan on hyvä että oppilaat osaa käyttää niitä elektroniikkoja eikä vaan ole semmosia vanhuksia jotka eivät edes ymmärrä mikä Lankapuhelin on. (ehkä meni vähän yli.)Mutta koulussa ei tietenkään täydeltä liikaa digi juttuja että se osaisi vielä lukea kirjaa ja kirjoittaa kynällä. Digitaalinen jutut myös ovat aika kalliita joten sen niitten kanssa voi olla rahaa ongelma koska nimi on tarvitsevat latausta ja jos ne menevät rikki niin korjausta. No siinä kaikki tässä blogikirjoituksessa. Toivottavasti tykkäsit lukea tämän.
Tekijät Oliver Tuomas ja Kalle.
Monday, 3 October 2016
Koululaisen arki
Koululaiset Eemil ja Max heräävät klo 7.00
Hyvä koululaisen aamupala on puuro. Aamupala kannattaa syödä joka päivä.
Pitää pestä hampaat joka päivä kaksi kertaa.
Pitää pestä hampaat joka päivä kaksi kertaa.
Koulu alkaa Eemilillä ja Maxilla torstaisin 9.15.Koulumatka on pyörällä nopea ,mutta käveltävissä.
Torstain koulupäivä alkaa liikunnalla jota opettaa Piia Puolanne. Molemmat pidämme liikunnasta ,mutta Max ei ole erityisen hyvä siinä. Liikunnan jälkeen tulee tunnin mittainen välitunti johon sisältyy ruokailu.
Sen jälkeen tulee kaksi oman opettajan tuntia. Oman opettajan tuntien jälkeen tulee 15 minuutin välitunti ja sen jälkeen tulee valinnaiset.Eemil ja Max ovat valinneet valinnaisista Digisisällöt.
Koulu loppuu 15.15.
Eemil harrastaa salibandyä Loiskeessa .
Treenit alkaa 18.45. Max harrastaa vapaa ottelua. Maxin treenit alkaa 16.30.Treenien jälkeen Eemil ja Max menee kotiin syömään jotain. Ja tekemään läksyt.Läksyt on tärkeä tehdä😆😆. Sitten pojat syö iltapalan, pesee hampaat ja käy nukkumaan.
Treenit alkaa 18.45. Max harrastaa vapaa ottelua. Maxin treenit alkaa 16.30.Treenien jälkeen Eemil ja Max menee kotiin syömään jotain. Ja tekemään läksyt.Läksyt on tärkeä tehdä😆😆. Sitten pojat syö iltapalan, pesee hampaat ja käy nukkumaan.
*******
Koululainen (Ona ja Pulmu 5A) heräävät kello7:00
Kotona me pesemme hampaat ja syömme aamupalan.
Pyöräilemme kouluun.
Koulussa opiskelemme mm matikkaa, historiaa, äidinkieltä ja uskontoa.
Koulupäivämme kestää 5 tai 6 tuntia. meillä oli keskiviikkona (28.9.16.)
Koulussamme on on 10:00-10:15 välitunti. Meidän koulussamme on siesta joka kestää 1h.
13:30 on myös välitunti.
Meidän koulun ruoka on tosi hyvää! Jälkiruokaa ei ole aina. Meidän koululla on välipalamyynti josta saa välipalakortilla pientä evästä.
Pitkän koulupäivän jälkeen koulumme loppuu ja pääsemme kotiin!
kirjoittanut: Ona ja Pulmu
Voimahahmojen oma minikaupunki monialaisena oppimispelinä
Kolmasluokkalaiseni saivat kukin lukuvuoden aluksi nyrkillisen muovailuvahaa, ja tehtäväkseen muovailla siitä ikioman Voimahahmon. Positiivisuuspedagogiikkaanliittyviä luonteenvahvuuksia alettiin työstää näiden muovailuvahaotusten avulla siten, että oppilaat saivat noin kerran viikossa tehtäväkseen määritellä Voimahahmoilleen jonkun tietyn luonteenvahvuuden harjoiteltavaksi. Ajatuksena oli, että merkitessään vaikkapa rohkeuden tai sinnikkyyden oman Voimahahmonsa kehittämisen kohteeksi, harjoittelisi oppilas oikeasti itse käytännössä juuri tätä merkitsemäänsä luonteenvahvuutta pitkin päivää.
Tämä haasteellinen tehtävä ei varsinaisesti lähtenyt lentoon ennen kuin toissapäivänä, jolloin huomasin oppilaiden keksineen aivan loistavan idean! Voimahahmoille oli perustettu pulpettiin päiväkoti. Ja toiseen pulpettiin sairaala. Lemmikkimäisiä piirteitä saaneet Voimahahmot saivat hellää hoivaa ja huolenpitoa kauniisti sisustetun päiväkodin ja hyvin varustellun sairaalan suojassa. Päässäni syttyi lamppu: tästähän voisi kehittää koko luokan oman Voima Cityn, jossa jokainen saisi perustaa jonkunlaisen palvelun omaan pulpettiinsa, miettiä yritykselleen nimen ja logon, suunnitella hinnaston, sisustaa huolellisesti ja markkinoida palvelujaan toisille.
Hampurilaispaikka, askartelutarvikeliike, puhelinkauppa, jäätelöauto, spa-kylpylä, trampoliinipuisto, kampaaja, kirjasto, taidegalleria, elokuvateatteri, musiikkikerho, urheilutarvikeliike, pizzeria ja peliluola syntyivät saman tien Voimahahmojen ikiomaan valtakuntaan kolmasluokkalaisten ideoimana. Eipä aikaakaan kun kauppa kävi jo vilkkaana! Opettajana perustin pankin, ja jaoin ’palkkapäivänä’ jokaiselle oikeita seteleitä muistuttavia leikkirahoja 20€. Myös lainahakemuksia sai jättää pankkiin, mutta tosielämästä tutuin koukeroin: takaisinmaksusuunnitelma ja korko oli mietittävä etukäteen.
Yhden oppitunnin aikana oppilaat ehtivät suunnitella ja toteuttaa vaikka mitä! Ja samanlaista innostusta työn touhuun en ole nähnyt luokassani vielä koskaan aikaisemmin. Oli suorastaan käsittämätöntä, kuinka jokainen oppilas innostui tekemään plakaatteja, mainoksia ja hinnastoja, sekä askartelemaan palveluunsa liittyviä elementtejä.
Monialaisena oppimispelinä minikaupunkityöskentelyssä toteutuu vaikka kuinka monta eri osa-aluetta myös laaja-alaisista tavoitteista; työelämätaitoja ja yrittäjyyttä mitä suurimmassa määrin sekä ajattelun ja oppimisen taitoa tietenkin. Teimme yhdessä oppilaiden kanssa myös sellaisen huomion, että peli opettaa ohimennen myös itsestä huolehtimisen ja arjen taitoja sikäli, että sotkuiseen pulpettiin on mahdotonta perustaa houkuttelevaa Voimahahmopalvelua... Sosiaalisten taitojen harjoittelu korostuu tässä kaupunkipelissä hyvinkin paljon, sillä oppilaat ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Kuvataide on lähtökohtana muovailuvahahahmojen työstämisessä ja muokkaamisessa, kuten myös kiinnostavien mainosten ja logojen piirtämisessä. Kirjoittamista harjoitellaan hinnastojen ja palvelukuvausten teksteissä, suullista ilmaisua mainosten markkinointikanavan eli dokumenttikameralle perustetun ’VoimaTuben’ esityksissä. Matematiikkaa opitaan käytännöllisten leikkirahojen avulla palveluja ostettaessa, pankin kanssa asioitaessa ja alennuksia laskiessa.
Kun Voimahahmot käyttävät kaupunkinsa palveluja aktiivisesti, he samalla lujittavat luonteenvahvuuksiaan. Vihkoon kiinnitetty ruudukko täyttyy luonteenvahvuuksia harjoiteltaessa, ja täyttynyttä ruudukkoa palkitsee pankki ylimääräisellä rahalla tai rakennustarvikeliike ylimääräisillä kankaanpaloilla, puuhelmillä, napeilla, narunpätkillä tai sinitarralla.
Mahtavaa huomata, että oppilaista liikkeelle lähtenyt idea poiki näin hienon ja hyödyllisen oppimispelin, jota oppilaat tuntuvat suorastaan rakastavan!
Janna Hautamäki
Subscribe to:
Posts (Atom)