Monday 5 December 2016

Avaruusprojektin päätös, analyysiä alusta Avaruusmessuihin.

Ja se oli sitten siinä! Saimme viiden viikon mittaisen avaruusprojektin päätökseen. Aika hurahti taas yhtäkkiä, jahka vauhtiin päästiin. Virallisesti homma lähti käyntiin jo silloin viime keväänä, kun alustavana ajatuksenpoikasena päätimme ottaa projektin uusiksi toisellakin vuosiluokalla. Kunnon raameja suunnitelmamme alkoi saada syyskuussa, kun osallistuimme (Sanna, Maria, Sirpa) Monialaiset kokonaisuudet digitaalisiksi- koulutukseen (kaksi täyttä päivää Olarin koulutustiloissa). Siellä teimme Class Notebook -pohjan, keräsimme linkkejä, ideoita, ja hioimme suunnitelmaamme tarkempaan muotoon.



Tavoitteisiinkin päästiin aika hyvin kaiken kaikkiaan. Kaikki ryhmät saivat tiedollisen ja taidollisen työn tehtyä, osa huolellisemmin kuin muut, mutta näinhän se aina menee. OPS-sisältöjen osalta saimme ympäristötiedon, käsityön, kuvaamataidon, englannin ja musiikin sisältöjä hyvin käytyä läpi. Matematiikka oli alunperin suunnitelmissa mukana, mutta se jäi avaruusprojektissa muiden tohinoiden jalkoihin. Toki niiden sisällöistä pidettiin huoli viikkojen "normaaleilla" oppitunneilla. Laaja-alaisissa sisällöissä L1, L3, L5, L6, ja L7 tulivat edustetuiksi projektin aikana - osa enemmän, osa suppeammin.



Office365 ympäristö tuli projektin opettajille varsin tutuksi, ja jotkut oppilasryhmät tekevät enemmänkin töitä sähköiseen ympäristöön. Tällä erää tuotannoissa ei kuitenkaan ollut digitaalisia lopputavoitteita, niin silläosin ClassNotebook sisällöt jäivät vielä osin vaatimattomiksi. Mutta seuraavaan projektiin voimme ottaa senkin tavoitteeksi. Kaikki oppilaat ovat ainakin kirjautuneet sisään, ja ovat edes osin tuttuja sen kanssa, miltä järjestelmä näyttää.

Opettajien osalta loimme jaettuun "Vain opettajille" tilaan viikoittaisia suunnitelmia, lisäilimme linkkejä ja materiaaleja ns. jokeri-hetkiin, ja näin pidimme huolta siitä, että kaikilla oli kokoajan tiedossa mistä projektiin liittyvät materiaalimme löytyvät. Lisäksi viikoittaiset kokousmuistiomme luotiin ja jaettiin O365 ympäristössä. Tiedon ja ajatusten aktiivinen jakaminen projektin aikanakin on ollut tärkeää, ja onneksi saimme pidettyä aika hyvin kiinni myös omista viikoittaisista projektikokouksistamme. Vaikka monet oppitunnit vierähtivätkin samoissa tiloissa, ei siinä touhun ja tohinan keskellä olisi voinut kunnolla puida ja suunnitella mitä on tehty, ja mitä tehdään ensi viikolla.



Muitakin muutoksia suunnitelmien ja toteutuksen välille tuli matkan varrella; niin sanotut kotiryhmätunnit sulautuivat osaksi ryhmien omia työtunteja, kun tietyille ryhmille vakiintui tietyt työpisteet, missä askartelivat tai säilyttivät töitään kuluneen viiden viikon aikana. Pajatunteja, eli opettajajohtoisia teoriatunteja, emme pitäneet enää 4. ja 5. viikolla, kun oli tärkeämpää saada töitä eteenpäin, ja kirjastovierailut yms söivät yhteistä työaikaa jo valmiiksi. Ensi vuonna voisi ottaa ryhmille käyttöön myös "Kanban" metodin, jotta pystyisivät helposti visualisoimaan mitä tekemistä vielä on, sillä välillä näytti vahvasti sillä, että osa oppilaista tiesi aina mitä tehdä, ja osalla oli hyvinkin hukassa.



Projektin aikana oppilaat saivat tehdä monenlaisia arviointeja; itsearviointia, ryhmäarviointia, sekä vertaisarviointia. Tässä vaiheessa nämä tapahtuivat vielä varsin ohjattujen lomakkeiden avulla. Niidenkin täyttämisessä skaala on laaja - osa oppilaista pystyy jo analysoimaan ja kertomaan mietteitään tarkemmin, ja joillain avoimet kysymykset jäävät tyhjiksi riveiksi. Kuitenkin tälläkin projektikerralla otimme heti alusta asti joka viikolle yhden oppitunnin vain arviointeja varten, jotta se pysyisi kokoajan mukana osana prosessia. Toivottavasti vuosien varrella saamme näistä oppilaista taitavia ja rehellisiä arvioijia omille ja muiden töille.



Osalla oppilaista ryhmäytymiset ja itseohjautuvuus ovat vielä erittäin hakusessa, mutta suurin osa teki hyvin ja tunnollisesti töitä, huomioivat toisiaan, ja antoivat hyvää, mukavaa, ja rakentavaa palautetta toisilleen. Opettajanäkökulmasta projektin aikana koettiin draaman kaari oman innostuksen kohdalla - alkuun kiihtyvää nousua ja vauhtia, sitten pieni hiipuminen, ja lopussa vielä huipennus, josta sitten laskeudutaan hiljalleen normaaliin.




Loppuhuipentumana koimme tänään Avaruusmessut. Aamun aloitimme laittamalla messupisteet pystyyn 2A luokkaan ja sen ympäristöön käytäville, ja itsenäisyysjuhlan jälkeen oppilaat siirtyivät messupisteilleen isänniksi ja emänniksi töihin. Vieraina kävi vanhempia, isovanhempia, sisaruksia, sekä koulumme muita luokkia. Oli ilo katsoa, kuinka innolla oppilaat kertoivat ja esittelivät moninaisia töitään, ja miten monenlaisia teoksia saman aihepiirin alta olikin saatu aikaan. Yhdessä tilassa oli projektorin ja kaiuttimen kautta muutaman ryhmän videoita ja PowerPoint esityksiä näkyvillä, ja opettajan tehtävänä olikin vain hetkellisesti kokea olevansa pitkä, kun käynnistin projektorin. Oppilaat itse vaihtoivat laitteesta toiseen johdot paikoilleen, pistivät ohjelmat pyörimään, ja näyttivät yleisöille tuotantojaan. Tokaluokkalaisia tosiaan..!






Projekti on nyt tuotu maaliin, ja ensi viikolla teemme vielä retken Heurekaan molempien luokkien kanssa. Elämyspäivä on ehdottomasti ansaittu, sillä niin paljon on hyvää työtä tehty!




No comments:

Post a Comment