Tänä vuonna on jälleen nähty 2.luokkalaisten avaruusprojekti koulussamme.
A ja B luokkien oppilaat muodostivat 12 ryhmää, joiden tehtävänä oli tuottaa avaruus-aiheinen kirja, minkä sisältönä on raapaleita.
Raapale on tasan 100 sanaa pitkä, valmis kirjoitus. Otsikoissa voi olla lisäksi vielä 15 sanaa lisäksi. Raapaleet voivat olla faktaa tai fiktiota, tai sekoitus molempia.
Ryhmien oman työskentelyn lisäksi kolme opettajaa pyörittivät pajatunteja, jolloin oppilaat pääsivät tutkimaan avaruusaiheisia kirjoja, näkemään tämänhetkistä avaruustutkimusta avaruusasemalta, ja oppivat aurinkokunnasta ja kuun vaiheista.
Projektitunneilla nähtiin upeaa ryhmätyöskentelyä, kun ryhmät tukivat ja kannustivat toisiaan, ja jakoivat tehtäviä hienosti. Raapaleita kirjoitettiin käsin ja koneella, ja tietoa haetiin kirjoista, tietokoneilta, ja tablet-laitteilta. 2.luokkalaiset kirjautuivat sujuvasti tietokoneille, jakoivat dokumentteja toisilleen yhteiskirjoittamista varten, ja löysivät sanalaskurin raapale-kirjoittamisen tueksi!
Kirjojen valmistuttua jokainen sai teoksen kotiin, ja lisäksi yhdet ylimääräiset jäivät vielä koululle, kun järjestimme avaruuskirjamessut. Ennen messuja itsearvioinneissa pohdittiin, miltä tuntuu kun kirjat ovat valmiita, ja pian muutkin näkevät ne. Koronan vuoksi emme voineet kasvotusten esitellä töitä koko koululle, mutta projektivideo työskentelystä jaettiin luokkiin katsottavaksi. Parin viikon ajan muut luokat ja opettajat pääsivät "akvaarioon" katsomaan ja lukemaan raapaleidentäyteisiä kirjoja, ja jättivät ihania palauteviestejä ahkerille avaruustieteilijöille.
Avaruusprojekti rakentui suurelta osin koulun oman sisäisen toiminnan mukaan, mutta ilman eri tahojen yhteistyötä ja lisämausteita, olisi paljon jäänyt puuttumaan!
Iso Omenan kirjastosta saimme suuren määrän avaruuskirjoja lainaan koko projektin ajaksi. Erillistä avaruuskirjavinkkausta ei voitu järjestää, mutta he keräsivät valmiin kasan materiaalia luokkiin hyödynnettäväksi.
Saimme etäoppitunnin Ursalta (tähtitieteellinen yhdistys), joka sattumoisin viettää tänä vuonna 100 v. juhlavuotta! Jonna Rintamäki Ursalta havainnollisti aurinkokuntamme taivaankappaleiden kokoeroja, esitteli suuren suuria tähtiä, ja näytti mitä tähtikuvioita talviselta taivaalta voi nähdä.
Ja viimeisenä, muttei lainkaan vähäisimpänä, pääsimme Heurekaan. Siellä oppilaille oli Tähtien tuolla puolen -planetaario elokuva, sekä ohjattu Aurinkokunta-työpaja (ja tietysti vapaa-aikaa ja eväiden syöntiä - jokaisen retken kohokohta). Tämä retki mahdollistui Niittykummun koulun vanhempainyhdistyksen, sekä luokkien vanhempien avustuksella. Heidän kauttaan saimme retken rahoituksen, sekä varaukset hoidettua. Suuri kiitos siis sekä koulun vanhempainyhdistykselle, että luokkien vanhemmille!
No comments:
Post a Comment