Thursday 17 January 2019

Arviointikeskustelut

Näinä tammikuisina päivinä ennen oppituntien alkua aamuhämärissä, tai toisaalta käytävien jo hiljettyä iltapäivästä, koululla kohdataan luokassa jos toisessakin. On arviointikeskustelujen aika, ja hetki jolloin opettajat, vanhemmat, ja oppilaat kohtaavat yhdessä.

Tilanteet ovat usein jännittäviä, kaikille osapuolille. Opettajana haluaa olla varma, että oppilaistaan on tarpeellinen tieto ja tuntemus, jonka pohjalta käydä keskustelua. Vanhemmat haluavat tietää, että onhan heidän lapsensa kohdattu ja huomioitu juuri sinä uniikkina yksilönään. Ja oppilailla maailmat törmäävät, kun hetkellisesti koti ja koulu sekoittuvat ja yhdistyvät.

Ennen arviointikeskusteluita oppilaat ovat myös reflektoineet itse itseään, ja täyttäneet itsearviointilomakkeita. Niistä huomaa ennen kaikkea sen, että oppilaat ovat laajalti rehellisiä, tunnollisia, ja tunnistavat itsestään sekä vahvuuksia, että kehityskohteita. Kun tavoitteensa sanallistaa kirjallisesti, tai ääneen, on usein helpompi lähteä tekemään töitä niiden eteen.

Espoon kaupungin ohjeistus arviointikeskusteluista on, että painopiste on nimenomaan keskustelussa, ja kohtaamisessa. Monia opettajia tämä onkin helpottanut, kun digitaalinen dokumentointi ei aina toimi takkuamatta, ja laitteenhallinnan sijaan voi keskittyä oppilaan asioiden äärellä läsnäoloon. Osa keskusteluista on haastavia, syystä tai toisesta. Joissain käydään kipeitäkin asioita läpi. Toisinaan on kielimuuri, ja tulkin saapumisen aikatauluttaminen (joskus jopa toisesta kaupungista) tuo lisää kiemuroita kuvioihin.

Suuri osa keskusteluista on kuitenkin voimaannuttavia, puolin ja toisin. On ihana nähdä oppilaan ilme, kun hän huomaa, että hänen erityisyytensä, taitonsa ja ominaisuutensa on huomioitu, ja niitä halutaan korostaa. Sinä osaat näitä asioita, ja tuossa olet kehittynyt. Tähän olet panostanut ja tehnyt töitä sen eteen, ja sen huomaa.

Vaikka nämä vanhempainvartit vierähtävät vikkelästi, ne suovat edes sen hetken pysähtymisen jokaisen oppilaan asioiden äärelle.

Blogi toivottaa lukijoilleen läsnäolevia kohtaamisia viikonloppuun 💜


No comments:

Post a Comment