Friday 13 March 2020

Korona ja koulumaailma

Maailmanlaajuinen koronavirus-epidemia on rantautunut Suomeenkin, ja sen tuomat uudet toimintamallit näkyvät koulussa.
Käsienpesua on tehostettu, ja saippuaa ja käsidesiä on hyvin saatavilla. Oppilaat ovat onneksi itsekin hyvin alkaneet huolehtia käsihygieniasta, eikä siitä tarvitse jatkuvasti muistutella.

Vielä emme tiedä, että laitetaanko kouluja kiinni viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Muita yleisötilaisuuksia on jo peruttu, mutta kouluilla on hieman erikoinen asema, vaikka yleisöä näilläkin käytävillä on huomattavia määriä.

Mutta mikäli korkeammilta tahoilta päätetään, että on syytä ryhtyä järeämpiin eristyksiin sosiaalisissa kontakteissa, opettajat ovat jo aloittaneet valmistautumisen siihen opetuksen turvaamiseksi. Tässä vaiheessa sitä on varsin kiitollinen digiloikasta, mikä pari vuotta sitten aiheutti vielä valtaisasti harmaita hiuksia. Nyt, kun edessä saattaa olla tilanne kun kaikkien pitää olla etänä, digityökalut varmistavat sen, että opetus saadaan jatkumaan.

- Oppilaita on jo kehoitettu viemään kaikki koulukirjat kotiin, ja tuovat koulupäivinä vain ne, joita juuri silloin tarvitaan. Näinollen jos kouluun ei enää tullakaan, kotona on silti tarvittavat opiskeluvälineet.

- Oppilaat pääsevät kirjautumaan @eduespoo.fi tunnuksillaan gmail.com osoitteeen kautta, ja sieltä löytävät sekä sähköpostin, että pääsyn Classroomiin, Docsiin, Slidesiin.. - eli näihin oppitunneilta tuttuihin digityökaluihin.
Classroomissa opettaja näkee, ketkä ovat kirjautuneet, mitkä tehtävät ovat tekeillä, ja oppilaiden työt voi pisteyttää ja kommentoida, kun he ovat ne palauttaneet.

- Bingelin tunnukset ovat olleet käytössä ahkerasti, (ja mikäli omansa on unohtanut, opettaja pystyy sen uusimaan). Bingelistä opettaja voi asettaa tiettyjä tehtäviä kotitehtäviksi, ja jokaisen oppilaan kohdalta voi myös käydä katsomassa mitä hän on tehnyt, ja millä menestyksellä. Onko erilaisia tehtäviä tehty ja harjoiteltu - vai vaan toistettu samaa tehtävää pisteiden toivossa, jotta avatarilleen voisi ostaa lemmikkejä...

Mutta vaikka oppilaiden tehtävänanto siirtyisikin hetkellisesti digitaalisille alustoille, ei ole tarkoitus, että oppilaat liimautuvat ruutujen ääreen useaksi tunniksi kerrallaan. Classroomista voi käydä katsomassa ohjeistuksen, ja tehdä tehtävät täysin pois ruudun ääreltä, ja palata myöhemmin kuittaamaan tehtävänsä tehdyksi. Valmiista kirjan aukeamista voi esimerkiksi ottaa kuvan, ja palauttaa Classroomiin.

Ja jos käy niin, että yllättäen vietetään pitkiä aikoja kotona - on viimeinkin myös aikaa niille "sitku" projekteille. Se lautapeli, mikä tuli joululahjaksi! Ne kutimet mitkä jäi silloin kesken! Tuo kirja mitä en vielä ehtinyt aloittaa! Sämpylöiden leivontaa! Kirjeiden kirjoittaminen mummulaan! Multien vaihto ruukkukasveille!

Rattoisaa viikonloppua lukijoille, ja muistakaa pestä kädet!

No comments:

Post a Comment