Thursday, 23 April 2020

Etäkoulu oppilaiden näkökulmasta

Tällä viikolla Niittykummun koulun oppilaille annettiin vapaaehtoiseksi tehtäväksi kysely, missä sai kertoa oma näkemyksiään ja kokemuksiaan etäkoulusta. Tässä on tietoja heidän vastauksistaan.

Vastauksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 53, ja kaikilta eri vuosiluokilta





Valtaosa luokitteli etäkoulun "ihan ok" kokemukseksi, melko monen mielestä tämä on kivaa, mutta on niitäkin, joiden mielestä etäkoulu on kamalaa.



Suurin osa kaipaa normikoulusta kavereita, ja opettajia. Mutta on etäkoulussa puolensakin - todella moni on pitänyt siitä, että päivän voi järjestää oman rytminsä mukaan. Joillekin se tarkoittaa aikaisin heräämistä ja kaikkien kouluhommien tekemistä tehokkaasti alta pois, ja toisille taasen mahdollisuutta nukkua pitkään.

Etäkoulupäivän kulusta oppilaat kertovat muun muassa seuraavaa:

Minun etäkoulupäiväni alkaa 8.30 ja loppuu sitten kun olen valmis ja opiskelen äitini kanssa. koulu päivät tuntuu oudolta kun ei näe kavereita.

menen ulos trampoliinille teen matikkaa ja käyn pelaamassa jalkapalloa eli joskus tosi kivaa.

Etäkoulupäivässäni on paljon enemmän vapauksia, tosin silloin on kyllä aika yksinäinen.

I wake up a bit before 8. Then I start my school work at 8.30 or a bit later. I do school work almost until my school would usually finish in real school. After school I have skating or violin through a video call. Skating takes a bit more than 2 hours, and violin takes 45 minutes.

Aamulla herätään rauhassa, sitten ulkoilua tai läksyjä. Odottelua että pääsee videotapaamiseen. Sitten syömistä ja Avaraa luontoa tai jotain muuta ohjelmaa. Läksyjä tai leikkiä tai ulkoilua. Tai esitelmän tekoa.

Minä aloitan etä koulupäivän aikasemmin kuin normaalisti. Saan nopeammin koulutehtävät tehtyä koska alotian koulupäivän aikasemmin.

Hankalimpana asiana etäkoulussa on oppilaiden mielestä useiden päivien tylsyys, ja se että ei voi kysyä opettajilta heti, kun jokin kysymys nousee.

Suuri osa kertoo myös, että kavereita ja opettajia on ikävä.

Kunhan sitten joskus normikouluun palataan, näistä etäkoulutavoista mukaan oppilaat ottaisivat videokonferensseja ja puheluita, ja mahdollisuuden päättää itse missä järjestyksessä työnsä tekevät. Osa toisi mukanaan mahdollisuuden käydä välillä trampoliinilla, tai syödä milloin haluaa.

Oppilaiden pohdinnoissa näyttää siltä, että etäkoulu on mitä on, ja näillä mennään - ja mielellään palataan taas normaaliin kouluun kunhan sen aika tulee.

Etäkoulu on ainakin minulle ja minun mielestäni hyvä ja tarpeellinen ratkaisu tämän koronatilanteen kanssa. Teknologia toimii yllättävän hyvin ja oman lukkarin päättäminen on kivaa, mutta olen jäänyt kaipaamaan kavereita ja varsinkin luokkakavereitten tukea.


Etäkoulu on paljon vapaampaa kuin normi koulu, mutta etäkoulussa tulee useammin tylsää kuin normikoulussa.



Mielestäni etäkoulu on kivaa kun saa omaa rauhaa mutta usein tulee tylsää. Kaikkia kivoja koulun retkiä ja muita ei ole ja se on tylsää.



Tykkään siitä, mutta haluan takisin kouluun.



se on kiva kun voi ajoittaa itse oman työskentelyn mutta samalla etäkoulu on todella tylsää



Pidän siitä mutta olisin mielummin koulussa normaalisti.



Kiitos kaikille vastanneille!
Blogi toivottaa hyvää viikonloppua lukijoilleen!


Friday, 17 April 2020

Katsos tätä etäloikkaa, ope on handlannut sen!

Tässä etäopetuksen aaltoa on siivittänyt muutama vuosi sitten alkanut digiloikka, joka on ottanut uskomattomia harppauksia eteenpäin tässä muutaman viikon aikana. Sekä oppilaat että opettajat ovat aivan uusin tavoin käyttäneet ja hioneet digitaitojaan pakon edessä, ja tuloksiakin tässä näkyy.

Jakamisen kulttuuri on kasvanut koulussamme huomattavasti tässä etäkouluajalla, rakentaen yhteisöllisyyden tunnetta, vaikka etäällä ollaankin.

Esimerkiksi googlen työkalut ovat olleet meilläkin käytössä jo jokusen vuoden, niitä ei ole tarvinnut hyödyntää näin täysillä tehokkaasti tätä ennen. Yrityksen ja erehdyksen kautta on opeteltu Classroomin käyttötapoja, mutta apua on ollut myös hyvin lähellä! 3B:n opettaja Kati on varsin ansioitunut digitaidoissaan ja omaa kattavat google-fu taidot. Hän on pitänyt opettajille digioppitunteja Meets-videopuheluiden avulla, missä selittää, jakaa ruutuaan, demonstroi ja vastaa kysymyksiin siitä, miten näitä on hyvä käyttää. Live-oppitunnit on myös taltioitu, ja laitettu Opejen Vinkkipankki-classroomiin talteen, jotta kaikki pääsevät ne näkemään, vaikkeivät oisikaan olleet paikalla.

Opettajien WhatsApp-ryhmissä ("virallinen" ja "epävirallinen") liikkuu viestejä, vinkkejä, linkkejä, kevennyksiä - kaikkea mikä auttaa työn organisoinnissa, ja arjen jaksamisessa.

Useat opettajat ovat myös tehneet opetusvideoita - liikuntavinkkejä ja ohjeita esim. juoksuharjoitteluihin, tai ohjeistuksia matematiikan saloihin. Monesti videot ovat live-tuokioita parempia oppilaillekin, sillä ne voi pysäyttää ja katsoa useasti uusiksi niin tarvitessaan, toisin kuin live-hetket. Videoissa etu on myös opettajan puolella - voi tehdä useamman oton, editoida, parannella äänenlaatua, ja videon voi tehdä valmiiksi sellaiseen aikaan, mikä itselle sopii

Käytännön vinkkejä jaetaan myös paljon. Kokeiden pitämisestä on tullut mm seuraavia ajatuksia;  forms-kokeita voi luoda itsetarkistavasti, niin että koepohja on auki vain tietyn ajan, oppilaat voivat vastata vain @eduespoo tunnusten kautta mitkä jäävät talteen. Toisella tapaa oppilaita voi pyytää yksin tai ryhmissä videopalaveriin, missä kyselee täsmäkysymyksiä. Jokaisella on videot käynnissä, niin opettaja näkee pienryhmänsä kerralla. Ja näistä ryhmäkeskusteluista voi tulla erittäin hedelmällisiä arviointitilanteita.

Ryhmätöitä voi myös laittaa vireille etätyökaluin - oppilaat jaetaan ryhmiin, ja jokainen ryhmä luo toisilleen ja opettajalle jaetun Slidesin tai Docsin, sekä oman Meet-videopuhelun. Opettaja voi vierailla eri ryhmien Meetseissä vuorotellen, sekä katsoa jaetusta dokumentista miten annettu tehtävä etenee.

Opettajat kokoavat yhteisvideoita, missä eri tekijät ovat erikseen nauhoittaneet omat osuutensa, ja sitten tuotokset on editoitu yhteen. Youtubeen saa laitettua videoita vain linkin taakse, niin yleisessä jaossa ja haussa teoksia ei löydy, ellei niin itse halua.

Näistä ja monista muista käytänteistä on etäopetus tehty. Mukavaa lähiviikonloppua lukijoille!

Friday, 3 April 2020

Etäkoulunkäynnin ja -koulunpidon 3. viikko; Rehtorin terveiset

Koulua on nyt käyty ja pidetty etänä jo kolme viikkoa. Tällä viikolla varmistui, että etäopetus jatkuu ainakin toukokuun puoliväliin asti, eli poikkeustilasta tuli aika pitkä.
Opettajat siirtyivät silloin muutama viikko sitten uskomattoman jouhevasti uudenlaiseen opetusmoodiin ja lisäksi he innostuivat asiasta ja jakavat nyt vinkkejä ja kokemuksia mm. somessa kollegoiden välillä ahkerasti.
Koulun vakituiset kokousajat toteutetaan etäpalavereina ja näemme toisiamme ainakin ruudun välityksellä useammankin kerran viikossa.
Suunnittelemme jo täyttä häkää ensi lukuvuotta samalla, kun pyöritämme poikkeusajan koulua.
Lisäksi suunnittelemme jo kevätlukukauden päätöstä etänä, koska tällä hetkellä tuntuu siltä, ettei tämän lukuvuoden puolella enää normiin palata.

Usea ope on myös koululaisen tai päiväkotilaisen äiti. Kokemusta etäilystä kertyy molemmilta puolilta, kotoa ja koulusta. Siitä on varmasti kokonaisuuden kannalta ollut hyötyä ja ymmärrys perheiden tiukasta tilanteesta lisääntyy. Jos on koulu kovilla tässä tilanteessa, niin on kyllä koditkin. Onneksi tunne siitä, että olemme yhdessä työskentelemässä saman päämäärän hyväksi kantaa ja aina voi olla opeen yhteydessä, jos työmäärä on liian suuri. Työn määrää voi tietenkin järkeistää. Näin toimitaan myös normitilanteessa.

Koulunpidon kannalta vaikeuskerrointa nostaa se, että samalla, kun pidetään etäkoulua, pyörii myös lähiopetus usealla koululla. Niittykummussa lähiopetusta on sekä erityisopetuksen puolella, että yleisopetuksen 1-3- luokilla.

Työolosuhteet koululla täytyy yrittää luoda mahdollisimman turvallisiksi. Täytyy järjestää tosi pienet ryhmät, jotta turvaetäisyys olisi mahdollista järjestää. Lisäksi etäopena toimiva ei tietenkään voi samanaikaisesti toimia lähiopena, joten henkilökunnan riittävyydenkin kannalta on ongelmia. Kuitenkin olemme saaneet asiat rullaamaan ja lähiopemme tekevät upeaa työtä koululla tänä poikkeusaikana toimien turvallisena aikuisena niille oppilaille, jotka lähiopetuksessa ovat. Kiitos espoolaisperheille lähioppilaiden määrä ei noussut merkittävästi sen myötä, että osallistumisoikeuden linjaus muuttui, yllättäin.

Kouluravintolan jakolinjalle ei voi päästää pieniä oppilaita ottamaan itse ruokaansa, vaan opettajien ja e-puolen avustajien täytyy toimia myös tarjoilijoina suojahanskat käsissään.
Eväspaketteja jaellaan päivittäin omille ja naapurikoulujemme oppilaille. Eväiden jakajan täytyy nimilistasta tarkistaa onko paketin noutaja varmasti tilannut eväät, koska muuten eväitä ei riitä kaikille, jotka niitä ovat tilanneet.
Tuntuu, että mitään ei voi suunnitella, kuin päivä kerrallaan, kun huomenna ohjeet voivat olla ihan erilaiset, mitä ne olivat tänään. Mutta ei se mitään, ymmärrämme tämän ja toimimme aina uusien ohjeiden mukaan niin hyvin, kuin vaan pystymme.
Toivomme tietenkin tähän ymmärrystä myös siellä kodeissa. Tilanteet muuttuvat jatkuvasti ja me emme sille voi mitään.

Opettajia ja avustajia toki huolettaa itseäänkin poikkeustilanne ja epätietoisuus tulevasta. Silti oppilaat kohdataan etänä tai livenä rauhallisesti ja kuunnellaan oppilaita herkällä korvalla ja annetaan tukea ja ehkä ennen kaikkea yritetään pitää rutiineista kiinni ja lisätä siten turvallisuuden tunnetta.

Maria listasi viime viikolla pari tärkeää muistettavaa asiaa poikkeusolojen koulutyössä: armollisuus ja työn rajaaminen. Lisään listaan kaksi asiaa: rutiineista mahdollisuuksien mukaan kiinni pitäminen ja etäkoulupäivän struktuuri.
Pienille ja isommillekin koululaisille tekee hyvää pitää kiinni mm. päivän aikataulusta heräämisineen, aamiaisineen ja taukoineen. Tähän struktuuriin saa tukea siitä opettajan laatimasta etälukkarista.

Myös oppilashuolto toimii ja tarjoaa perheille apuaan etänä tai jopa livenä. Yritetään poikkeusoloissakin pitää kaikki mukana koulunkäynnissä ja antaa tukea sitä tarvitseville. Tämä tarve tullee kasvamaan sitä mukaan, kun poikkeusaika pitenee.

Olen tosi ylpeä meidän niittykumpulaisistamme, sekä aikuisista, että lapsista. Olemme yhdessä saaneet arjen rullaamaan riittävän hyvin.
Tästä poikkeustilastakin selvitään, yhdessä 😊.

-Maija Sinisalo, Niittykummun koulun rehtori