Friday, 26 October 2018

Avaruusprojekti20182a5b

Ja jälleen on projektiaika käsillä!

Tämän blogin historiasta löytyy tarinointia Satuprojektista, ensimmäisestä Avaruusprojektista, ja tällä viikolla pääsimme jälleen aloittamaan uutta projektia!

Avaruusprojekti 20182a5b – on 5 viikon ja 70 oppitunnin mittainen avaruusaiheinen monialainen ja laaja-alaisia taitoja vaativa ilmiöpohjainen oppimisprojekti. Tässä työssä yhdistetään kaksi luokkaa työskentelemään yhdessä pienemmissä ryhmissä. Ryhmien tavoitteena on tehdä sekä tiedollinen että taidollinen työnnäyte oppimastaan, liittyen avaruus-teemaan



Jaetut tiedostot mahdollistavat yhteisen muokkauksen,
ja samalla vierustoverin opastamisen, jolloin digitaidot karttuvat puolin ja toisin.

Projektin aikana käydään ympäristöopin, englannin, äidinkielen, musiikin ja kuvataiteen opetussuunnitelman tavoitteita läpi. Projektin aikana luokkarajat ylittyvät, kun nuoremmat ja vanhemmat oppilaat työskentelevät yhdessä, ja lisäksi toinen luokista on kaksikielinen, niin kielirikasteisuutta tulee projektiin mukaan tämän myötä myös. 


Osa 5.luokan projektisuunnitelmasta OPS&laaja-alaisten taitojen näkökulmasta

Oppilaiden pääasiallinen työskentelyalusta on Google Classroom, mihin heillä on helppo pääsy luokkien Chromebook-tietokoneiden avulla. Opettajien suunnittelualusta on Office356- OneDrivessä jaettuna projektivastaavien opettajien kesken. Skilli-arviointiohjelma tulee projektiimme kokeiluun arviointityökaluna, jotta saamme arviointialustan muokattua vastaamaan projektimme sisältöä, sekä kuvaamaan laaja-alaisten taitojen osaamista ja kehittymistä.  



Ryhmäytymisharjoitus - Joo, ja sitten! tarinoita avaruuteen lähtemisestä


Asiantuntijavieraina meillä oli tällä viikolla astrofyysikko Helsingin yliopistosta käymässä ja kertomassa avaruuden tutkimuksesta. Ensi viikolla Iso Omenan kirjastosta meille tulee avaruuskirja-vinkkaaja kertomaan mitä kaikkea tietokirjallisuutta aiheesta voi löytää. Lisäksi tavoitteena on järjestää opintoretkiä aiheeseen liittyen. 


Astrofyysikko Thomas Hackman Helsingin yliopistosta kävi kertomassa projektilaisille avaruustutkimuksesta

Tämäkin avaruusprojekti (kuten edeltäväkin parin vuoden takaa) huipentuu avaruusmessuihin, missä oppilaat pääsevät näyttämään töitään muulle koululle, sekä vanhemmilleen, jotka kutsutaan myös vieraiksi. 
Ryhmät kirjasivat aluksi vahvuuksiaan, joista voi olla hyötyä projektia työstettäessä.

Työt ovat alkaneet ryhmäytymisharjoituksista ja sääntöjen laatimisesta suunnitelmien tekoon, ja töiden alkamiseen. On ollut ihana saada seurata, kuinka isommat ja pienemmät oppilaat tekevät yhdessä töitä, ja tukevat toisiaan. Työt ovat varsin moninaisia, sillä suunnitteilla on maalauksia, rakettiaskartelua, itse koodattua peliä, yhdessä luotuja slide-show esityksiä...



Taideprojekteja luodaan myös yhteistuumin

Projektista näyttää tulevan varsin monipuolinen ja mielenkiintoinen! Kiva olla opettajana tässä taustalla mahdollistamassa etenemistä, ja päästä seuraamaan mihin kaikkeen oppilaat pystyvät!

Projektinhallintaa ja suunnittelua ensi viikolle. 

Friday, 12 October 2018

Väripäivä!

    VÄRIPÄIVÄ 
Tänään, 12.10.2018, meillä oli koulussa väripäivä. Kaikille luokille arvottiin värit ja siihen pukeuduttiin. Väripäivän tarkoitus on käyttää mielikuvitusta ja vanhoja vaatteitta eikä ostaa kaupasta uutta. 

Luokkien värit: 1A: valkoinen, 1B: sininen, 2A: pinkki, 2B: violetti, 3A: vihreä, 3B: pilkut, 4A: ruudut, 4B: ruskea, 5A: sateenkaari, 5B: oranssi, 6A: harmaa, 6B: raidat, Montessoriluokat: keltainen ja E-luokat: punainen. 


Kisan tuomarit päättivät, että eniten väriä -palkinnon voitti 1A, eniten yhteishenkeä -palkinnon 5B ja eniten mielikuvitusta -palkinnon voitti Montessoriluokat. Lisäksi 5A piti siestalla buffetin. 





Tekstin on tuottanut Niittykummun koulun oppilaskunnan hallitus.

Friday, 5 October 2018

Paluu opettajan arkeen

Huh, olipa kiva palata normaaliin arkeen antoisan pajaviikon jälkeen!

Ja normaali viikko koulussa on toisaalta aika joustava käsite. Tällä viikolla on tapahtunut esimerkiksi seuraavaa; 

Koulu-uinnit jatkuivat osalla luokista vielä tällä viikolla. Uimaopetusta annetaan lukukausittain koko alakoulun toiminta-ajan esikouluikäisistä neljänsiin luokkiin. Uimataidottomille annetaan lisäksi tekniikkaopetusta. Opetusta annetaan arkipäivisin, kouluaikoina opetussuunnitelman mukaisesti. Palvelun tuottaa uimaseura Cetus ja kaupungin liikunnanohjaajat. Lisäksi erityisryhmille tarjotaan sovellettua uinninohjausta kurssimuotoisesti. Niittykummun koulussa oppilaat saivat bussikyydin kouluta uimahallille ja takaisin, ja uimahallilla koulutetut uimaohjaajat ja -valvojat järjestävät ohjelman, opetuksen, ja arvioinnin. 

Tällä viikolla oli myös Kutitus-festivaali, minkä siivittäminä useat luokat kävivät kokemassa kulttuuria. Esimerkiksi 3a&b kävivät katsomassa Tapiola Sinfonietan esittämän Pekka ja Susi -musiikkisadun. Kapellimestarina toimi Arturo Alvarado.

Näiden lisäksi koululle tuli ohjaaja Tapiolan Voimistelijoilta antamaan useille luokille rope-skipping näytetunteja, mihin osallistuttiin innolla. Hyppyytys selvästi upposi kansaan!




Lisäksi luokkia kävi Tapiolassa elokuvissa, sekä WeeGeellä Lelumuseossa.

Ja tietysti keskiviikkona ja torstaina oli paljon jännitystä ilmassa, hiustenlaittoa ja vaatteidenvaihtoa ja sisarusten noutamista, kun koulukuvaukset pyörivät pikkusalista käsin. 

Tämän kaiken ohella, lomassa, ja välissä on tehty luetunymmärtämisiä, kielioppitehtäviä, matematiikanläksyjä, esitelmiä, läksykerhoa...

Tänään on maailman opettajien päivä. Oiva hetki reflektoida sitä, mitä kaikkea tähänkin työhön saattaa viikon sisällä kuulua. Suomalaisessa koulussa kaikkiin ylläoleviin - koulu-uinteihin, kulttuuriretkiin, asiantuntijavierailuihin ja yhteistyökumppaneihin - on mahdollisuus, ja ne ovat myös aktiivisesti käytössä. Tokihan nämä kaikki tuovat koululle aikataulutushaasteita ja sijaisjärjestelyitä, tuntien paikkailuja, ja massojen siirtymisiä julkisella liikenteellä. Ne tuovat myös elävöitystä tunteihin, elämyksiä ja kokemuksia oppilaille, vahvistavat arjenhallintataitoja ja muutosvalmiutta. Koulu ja opettajat ovat Suomessa onneksi hyvin arvostettuja, ja työ on motivoivaa. Parantamisen varaa on, niin kuin kaikessa aina, mutta on syytä pysähtyä arvostamaan näitä hyviä ja loistavia asioita myös. 


"On this World Teachers’ Day, as we celebrate teachers’ important contributions to improving the lives of children and youth around the world, we reaffirm our commitment to increasing the global supply of qualified teachers. We urge all governments and the international community to join us in this endeavour, so that all children and young people, no matter their circumstances, can secure their right to quality education and a better future."