Friday, 29 November 2019

Yhteisopettajuus

Yhteisopettajuus, pariopettajuus, tiimiopettajuus - toimintamallilla on monta nimeä, ja toteutustapaa. Niittykummun koulussa yhteisopettajuutta on toteutettu jo usean vuoden ajan, mutta tänä lukuvuonna panostus siihen on ollut entistä suurempi.
2019-20 lukuvuodesta alkaen kaikilla A-luokilla (eli suomenkielisellä linjalla), sekä E-luokilla (autisminkirjon luokat) luokilla on opettajaparit vastuussa yhdestä luokasta. B-luokilla, eli kaksikielisillä luokilla, on myös tahtotila ja halu pariopettajuuteen, mutta tällä hetkellä oppilaaksiottolukumäärämme rajoittaa vielä tämän pyrkimyksen toteutumista. Mutta kenties tulevaisuudessa..!

Yhteisopettajuutta voi toteuttaa monin eri tavoin, ja siitä on tutkimusta ja kirjallisuutta tarjolla. Niittykummun koulun opettajanhuoneessa on koko syksyn ollut esillä parikin kappaletta Yhteisopetuksen käsikirjaa, jonka avulla opettajaparit voivat ryhtyä tutkimaan ja lähestymään tätä toimintamallia ja sen toteutusta. Tässä oppaassa on useampi eri yhteisopettajuuden malli esiteltynä, sillä yhtä oikeaa tapaa ei ole. Riippuen parista, opetusryhmästä, aiheesta, ajankohdasta, jne, mallia voi vaihdella. Allaolevat kuvat yhteisopettajuuden muutamasta eri mallista on lainattu yllämainitusta Yhteisopetuksen käsikirjasta




Yhteisopettajuus on toimintamalli, joka antaa opettajille mahdollisuuden jakaa työtaakkaa, monipuolistaa opetusta, ja vastata paremmin oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Arvioinnit, huoltajaviestit, ja tuntien suunnittelujen työmäärä jakaantuu ja keventyy, kun sen tekee yhteistyössä. Tärkeimpinä asioina yhteisopettajuuden onnistumiseen ovat yhteinen suunnitteluaika, selkeä kommunikaatio, ja luottamus toisen ammattitaitoon ja osaamiseen. Kun näiden näkemysten äärellä on yhteiset linjat, opetustyö itsessään alkaa löytää uomansa pikkuhiljaa. 

Viime viikolla tässä blogissa tuli linkattua Sway monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin liittyen, ja tässä välillä sama malli onkin tullut uudelleenjärjesteltyä - ja fokus vaihtui painottamaan yhteisopettajuuden harjoittamista tämän mallin avulla - ja siinä harjoitustuotoksena syntyykin suunnitelma monialaiseen oppimisprojektiin. Jos et vielä viime viikolla ehtinyt, ehtii nytkin vilkaista!


No comments:

Post a Comment