Friday 4 November 2016

Avaruusprojekti, viikko 1

Nyt se sitten alkoi!

Maanantaina olimme koulutuksessa asian tiimoilta, ja tiistaina pääsimme aloittamaan oppilaiden kanssa.

Keräännyimme ensin yhteen virittäytymään tunnelmaan avaruusaiheisen videon avulla. Tunnelmaan päästiin hyvin, ja ilmassa leijui sipinää, supinaa, ihastuksia ja kuiskauksia. Mihin ollaan menossa, ja mitä tästä oikein on tulossa? https://www.youtube.com/watch?v=VVGb7JU4TSU



Videon jälkeen oppilaat leikkivät pareittain/pienissä ryhmissä "Joo, ja sitten!"-leikkiä. Leikin ideana on, että ainoa kielletty sana on "ei", ja aina parin ehdottamaan asiaan vastataan ensin joo, ja rakennetaan ajatusta vielä eteenpäin. Innostuneen pulinasession aikana oppilaspareilta tuli mm tällaisia visiointeja - nukuttiin tähtityynyissä; pidettiin tunti avaruudessa; käytiin galaxissa; hypittiin ja lenneltiin kuussa; heitettiin kamerat avaruuteen; mentiin Marsiin ja nukuttiin siellä; tehtiin tähtikartta. Melkoisia ajatusmatkoja!

Oppilaat muistelivat myös viime vuoden satuprojektia, ja mitä kaikkea jäi mieleen ryhmätöistä, ja otimme pienen ryhmätyöharjoitteen ennen virallista projektiryhmiin jalkautumista. Nämä harjoitusryhmät jaettiin Team Up-sivuston avulla random ryhmiin (teamup.aalto.fi), ja jokainen ryhmä sai jonkun ajatuskartta-aiheen mitä ryhtyä täyttämään. Aiheita oli monenlaisia planeetoista mustiin aukkoihin sekä astronautteihin, ja paperille sai kirjata tietojensa lisäksi myös kiinnostavia kysymyksiä, joihin haluaisi vastauksen. Kuinka suuri aurinko on, ja missä on lähin musta aukko olivat mietityttäneet joitain ryhmiä.



Vielä ennen virallista ryhmäytymistä jokainen oppilas täytti kyselymonisteen omista vahvuuksistaan ryhmätöissä, ja mietti niitä asioita missä on jo hyvä, ja mitkä taidot eivät ehkä olekaan niin vahvoja. Lisäksi jokainen kirjoitti ylös omat toiveensa ja tavoitteensa projektin suhteen.
Näiden jälkeen jalkauduttiin viimein niihin virallisiin projektiryhmiin. Tälläkin kertaa olimme jo etukäteen jakaneet ryhmät, jotta varmistuimme siitä että joka ryhmässä on sekä tyttöjä että poikia, ja oppilaita sekä A&B luokilta.



Ensitöikseen ryhmien piti keksiä itselleen nimi, laatia ryhmän säännöt, sekä sekä katsoa kaikkien vahvuuksista, että millaisia yhteisiä vahvuuksia tästä ryhmästä löytyykään, ja mitkä ovat ehkä sellaisia asioita, joissa tarvitsevat apua. Lisäksi ryhmät suorittivat ensimmäisen työnjaon - kuka on ryhmän johtaja, vihkovastaava, tiedonhakija, koneen/iPadin käsittelijä, metelipoliisi, ja niin edelleen. Näitä rooleja tullaan vielä jakamaan uusiksikin, niin kenenkään ei tarvinnut miettiä jäävänsä mielityöstään paitsi, jos ensimmäisellä viikolla ei siihen vielä pääsekään.





Ja kaikki tämä vasta ensimmäisenä projektipäivänä!
Seuraava päivä menikin ideariihien äärellä, kun ryhmät ryhtyivät kehittelemään ajatuksia ja ideoita siihen, että mitä he oikein tuottavat tämän projektin aikana. Tarkoituksena on siis tehdä sekä jokin tiedollinen työ, että jokin askarrelma. Aloitimme tiedolliseen työhön ja sen idointiin virittäytymällä mm. Poppletin avulla.



Lisäksi harjoittelimme Office365-ympäristöön kirjautumista, ja ryhmät löysivät tiensä sinne hyvin. Lisäksi jokainen sakki sai lisättyä Popplet-ajatuskarttansa ryhmätyökansioonsa, niin varsin kivuttomasti on lähtenyt siltäkin osin käyntiin. Tietenkin netti pätki välillä, mutta sujuvammalta tämä tuntui jo nyt, kuin Fronterin käyttö missään vaiheessa edellistä projektia.



Välissä pidimme myös musisointeja, sekä planeettainformaatiohetkiä, videoiden ja kirjojen avulla.



Torstain arviointisessio oli tällä erää ryhmäarviointi, joka oli toteutettu Officen Forms ohjelmalla, ja vastauslinkki kopioitiin jokaisen ryhmän kansioon. Opettajien riemu oli suuri, kun havaittiin että Class Notebook teki linkistä samantien automaattisen upotuksen ryhmäkansioihin, ja kyselynäkymä aukesi suoraan. Ohjelma olikin älykkäämpi kuin mitä uskalsimme toivoakaan! Vastauksethan kerääntyvät automaattisesti sekä Excel-taulukkoon, ja niistä saa myös tiivistelmäkoosteen itselleen. Kätevä työkalu kaikkiaan.







Näistä tunnelmista jatkamme ensi viikolla, suunnitteilla mm. Kahoot visailua, askarrelmien suunnittelua, sekä URSA-planetaarion vierailu.




No comments:

Post a Comment