Friday, 29 November 2019

Yhteisopettajuus

Yhteisopettajuus, pariopettajuus, tiimiopettajuus - toimintamallilla on monta nimeä, ja toteutustapaa. Niittykummun koulussa yhteisopettajuutta on toteutettu jo usean vuoden ajan, mutta tänä lukuvuonna panostus siihen on ollut entistä suurempi.
2019-20 lukuvuodesta alkaen kaikilla A-luokilla (eli suomenkielisellä linjalla), sekä E-luokilla (autisminkirjon luokat) luokilla on opettajaparit vastuussa yhdestä luokasta. B-luokilla, eli kaksikielisillä luokilla, on myös tahtotila ja halu pariopettajuuteen, mutta tällä hetkellä oppilaaksiottolukumäärämme rajoittaa vielä tämän pyrkimyksen toteutumista. Mutta kenties tulevaisuudessa..!

Yhteisopettajuutta voi toteuttaa monin eri tavoin, ja siitä on tutkimusta ja kirjallisuutta tarjolla. Niittykummun koulun opettajanhuoneessa on koko syksyn ollut esillä parikin kappaletta Yhteisopetuksen käsikirjaa, jonka avulla opettajaparit voivat ryhtyä tutkimaan ja lähestymään tätä toimintamallia ja sen toteutusta. Tässä oppaassa on useampi eri yhteisopettajuuden malli esiteltynä, sillä yhtä oikeaa tapaa ei ole. Riippuen parista, opetusryhmästä, aiheesta, ajankohdasta, jne, mallia voi vaihdella. Allaolevat kuvat yhteisopettajuuden muutamasta eri mallista on lainattu yllämainitusta Yhteisopetuksen käsikirjasta




Yhteisopettajuus on toimintamalli, joka antaa opettajille mahdollisuuden jakaa työtaakkaa, monipuolistaa opetusta, ja vastata paremmin oppilaiden yksilöllisiin tarpeisiin. Arvioinnit, huoltajaviestit, ja tuntien suunnittelujen työmäärä jakaantuu ja keventyy, kun sen tekee yhteistyössä. Tärkeimpinä asioina yhteisopettajuuden onnistumiseen ovat yhteinen suunnitteluaika, selkeä kommunikaatio, ja luottamus toisen ammattitaitoon ja osaamiseen. Kun näiden näkemysten äärellä on yhteiset linjat, opetustyö itsessään alkaa löytää uomansa pikkuhiljaa. 

Viime viikolla tässä blogissa tuli linkattua Sway monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin liittyen, ja tässä välillä sama malli onkin tullut uudelleenjärjesteltyä - ja fokus vaihtui painottamaan yhteisopettajuuden harjoittamista tämän mallin avulla - ja siinä harjoitustuotoksena syntyykin suunnitelma monialaiseen oppimisprojektiin. Jos et vielä viime viikolla ehtinyt, ehtii nytkin vilkaista!


Friday, 22 November 2019

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelutyökalu

Monialaiset oppimiskokonaisuudet ovat olleet osana koulumaailman arkea jo pitkään ennen kuin ne sanallistettiin tähän muotoon vaatimuksiksi opetussuunnitelmassa.

Näitä kokonaisuuksia voi toteuttaa monilla eri tavoin pitkin vuotta joka viikko, tai teemapäivinä/-viikkoina. Lähtökohtana on, että projektia tai kokonaisuutta ei tarkastella vain oppiainekohtaisesti ja yhdestä suunnasta, vaan laajempana kokonaisuutena, luoden myös tilaa laaja-alaisten taitojen monipuoliselle harjoittamiselle.

Niittykummun koulussa useat monialaisten oppimiskokonaisuuksien metodit ovat olleet käytössä - viime vuonna koko koulu työskenteli Niittykumpu 70-teeman alla viikon verran, kun juhlimme vuosia täyttävää rakennustamme. 3-4 luokilla ja 5-6 luokilla on lukujärjestyksiin laitettu viikoittainen sija monialaisille oppimiskokonaisuuksille, ja niissä on ollut useita eri lähestymistapoja. Rentoutusta, ruuanlaittoa, arkkitehtuuria, draamaa...

Monialaisia voi tehdä myös projektiluontoisesti, ja näistä onkin dokumentointia blogin arkistoissakin aika paljon.

Näiden projektikokemusten, ja monialaisten kokonaisuuksien suunnittelun innoittamana olemme kasanneet mieleen jääneitä vinkkejä ja käytänteitä suunnittelutyön tueksi, ja nyt kirjanneet ne Sway-pohjalle. Linkkiä seuraamalla pääset katsomaan millaista suunnittelupolkua olemme hioneet tässä vuosien varrella, ja nyt tiivistäneet tiukempaan pakettiin. Tämä malli on Niittykummun koulun opettajien Maria Björkenheimin ja Sanna Rantasen ideoima, omiin kokemuksiin ja huomioihin perustuva.

Siirry tähän Swayhin

Ja mikäli ylläoleva kuvalinkki ei syystä tai toisesta suostu tottelemaan, kokeile painaa tästä

Kerrohan toki, jos intouduitte suunnittelemaan omia projekteja mallin avulla! ^_^

Thursday, 14 November 2019

Eriyttäminen

Viimeaikoina on tullut kiinnitettyä huomiota monenlaisiin eriyttämisen keinoihin, mitä koulullamme on käytössä.

Opetussuunnitelman perusteet toteaa mm seuraavaa,


Oppimisen ja koulunkäynnin vaikeuksia ehkäistään ennakolta esimerkiksi 
opetusta eriyttämällä, 
opettajien keskinäisellä sekä muun henkilöstön yhteistyöllä, 
ohjauksella sekä opetusryhmiä joustavasti muuntelemalla. 
Opetuksessa otetaan huomioon sekä ryhmän että yksittäisen oppilaan tarpeet. (OPS 2014)


Eriyttäminen tarkoittaa opettajien ratkaisuja, joilla pyritään tukemaan oppilaiden henkilökohtaista kehitystä ja oppimista. Näitä ratkaisuja voi tehdä esimerkiksi oppimateriaalin, ryhmien, opettajaresurssien ja tukimateriaalien käytön kanssa. Haasteita tähän toki tulee, kun luokassa on ainakin reilu parikymmentä oppilasta ellei enemmänkin, ja osaamisen skaala on laaja ja vaihteleva, ja joka oppiaineella omanlaisensa tavoitteet. 

Haasteista huolimatta käytänteitä on useita, ja näitä voi vaihdella ja kokeilla monia, kunnes omalle ryhmälle ja opetukselle löytyy parhaimmat keinot. Tässä yhden viikon aikana ohimennen silmäillen olen tullut huomanneeksi esimerkiksi seuraavia metodeja käytössä; 

- yhteisen alustuksen jälkeen matematiikan tunnilla oppilailla oli mahdollisuus työskennellä pienemmällä tehoryhmällä sivutilassa, ja tehoryhmän tueksi tuli toinen opettaja. Toisinaan on  tehoryhmä joka kertaa tarkemmin opiskeltavaa aihetta, toisinaan sellainen joka tahkoaa vaativampaa materiaalia.

- Laaja-alainen erityisopettaja otti historian tunnilta ryhmän pienluokkaan, ja tietotekstiä käytiin läpi opiskellen suomenkielistä sanastoa siinä samalla (sarkapelto ja vuoroviljely kun eivät välttämättä ihan heti kielitulokkaille niin vaan aukea, jos edes "pelto" sana ei vielä ole tuttu). 

- Samalta historiantunnilta lähti myös kourallinen oppilaita kaksikieliseen luokkaan, missä samaa aihetta käytiin läpi englanniksi, niin heille eriytys ylöspäin olikin englannin kielen opiskelujen kohdalla, vaikka aiheena olikin "virallisesti" historia. 

- Eräässä luokassa on kolme pulpettia järjestetty pienillä lokerikkokulmauksilla omiksi "Super-Paikoiksi", minne vuorollaan pääsee työskentelemään. Super-Paikalla saa leveämmän tilan ja rauhan itselleen, ja tilanteen ja oppilaiden tarpeen mukaan katsotaan ketkä milloinkin siirtyvät Super-Paikalle. 



- Monissa luokissa on myös pulpetin päälle laitettavia huopasermejä käytössä, joiden avulla voi rajata oman tilan ja rauhan paremmin. Ja silloin kun eivät ole käytössä, samat sermit saa kätevästi pinoon luokan sivuun. 

- Useissa luokissa on myös oppilaita, jotka oppivat paremmin saadessaan liikkua. Luokasta saattaa löytyä kuntopyörä tai stepperi, jolle kineettisempi oppija voi siirtyä välillä. Toisilta saattaa löytyä tuoliltaan istuintyyny, jonka muljahtelu ja tasapainoilu auttaa jo optimivireystilan saavuttamiseen, tai pulpetin alla saattaa olla tasapainolauta jalkoja keikuttamaan. 

- Eri kustantajien oppikirjasarjoissa eriyttämiseen on tarjolla useita keinoja myös. Jo ensimmäisellä luokalla aapiskirjoissa on huomioitu tehtävät heille jotka tutustuvat kirjaimiin, niille jotka jo tavaavat, sekä heille, joille lukeminen on jo tuttua. Matematiikan kirjoista löytyy perus-tehtävät, sekä syventävämpiä pulmia. 

- Kokeet ovat pitkälti myös opettajan muokattavissa - sen sijaan että koko luokka saisi saman kokeen, osa voi valita haastavamman kokeen, ja osa hieman helpomman. Samat aihealueet, samat taidot opittuna, toisissa vain ehkä yksi mutka vähemmän jotta pääsee ratkaisuun, ja toisille tahallaan pari koukkua lisää. Vaihtoehtona myös vaikka puhua koe läpi opettajan kanssa, jos paineen alla koetilanteessa menee vaan ajatukset lukkoon, niin ei hätää. 

Konstit on monet, sanoi ope kun työtään suunnitteli. 

Eriyttäminen on opetuksen arkipäivää, ja materiaalin, tilanteen tai lähestymistavan muokkaamista niin, että siitä olisi oppilaalle eniten hyötyä ja iloa. Ei ole vain yhtä tapaa oppia, ja tavoitteena on löytää jokaiselle niitä omimpia keinoja edetä ja onnistua. 

Tämä eriyttämismallien listaus oli vain pienen, ohimenevän silmäilyn perusteella kirjattua. Kun lähtisi katselemaan ja kyselemään mitä kaikkia vinkkejä opettajilta löytyy takataskusta, ja ässiä hiasta... melkoinen aarreaitta ihan omilla nurkilla!

Friday, 8 November 2019

Aallonharjoja ja kahlailua - työn tietoista tasapainoitusta



Viime aikoina blogisti on miettinyt ylläolevaa aaltokuvaa paljon. Tämä yksinkertainen symboli on monesti ollutkin käytössä, kun kuvataan sitä, kuinka työtään ja panostaan on syytä rytmittää.

Aallonharjalla on ne, mihin laittaa täyden panostuksen, ne huipputärkeät ja kiinnostavat kokonaisuudet ja projektit, ja suvantokohdat ovat turvarajalla - siinä mikä ihan hyvin riittää.

Aaltoliike on tärkeää, sillä panostustaan täytyy rytmittää. Jos jokaisen osa-alueen kaikesta mahdollisesta yrittää vetää aallonharjalla, veto loppuu, ja huiput eivät enää tunnukaan huipuilta. Pelkällä turvarajallakaan ei voi vain lampsia, sillä silloin jää ponnistelun ja huipun saavuttamisen huuma väliin.

Luokanopettajalla on monta asiaa hallittavanaan. Lukujärjestyksestä saattaa löytyä esimerkiksi oman luokan kohdalta matematiikka, äidinkieli, historia, ympäristöoppi, liikunta, ja sitten parille muulle luokalle myös liikuntatunnit, ja vielä monialaisten oppimiskokonaisuuksien yhteistunnit. Tässä vaiheessa on siis suunniteltu jo ainakin kuutta eri oppiainetta (sisältäen eriyttämisen ja arvioinnit), ja pidetty mielessä niiden oman n.25 oppilaan lisäksi sen 50 muutakin, joita opettaa viikoittain.

No suunnittelu ja arviointityö on tehty, sitten on vielä oman luokan osalta mahdolliset paperityöt ja dokumentit kirjattavana, yhteydenpito vanhempien kanssa, luokkaretkiasiat.

Opettajien kokoukset ja tiimit, muut opetustyön ulkopuoliset, mutta kouluelämään kuuluvat vastuualueet. Ammatillinen kehitys ja kouluttautuminen työn ohella siihen päälle.

Sitten tietysti omat, ja mahdollisesti lastenkin harrastukset, ja perus arkielämä kaikkine omine osa-alueineen.

Tässä vaiheessa, jos kaikkea näistä pyrkii tekemään täysillä siellä aallonharjalla, koska haluaa tehdä parhaansa, voi veto pian loppua.

Jokaisesta oppiaineesta ei voi yhtäaikaa pitää täyttä draivia päällä itsellään, tai oppilailla. Asioista tulee vain suorituksia toistensa perään, joiden mielekkyys ja merkitys murenee happamoituessaan.

No millä sieltä aallonharjalta pääsee laskettelemaan sinne turvarajalle, ja nauttimaan kyydistä välillä, ennen uutta nousua?

Esimerkiksi tekemällä pidemmän jaksosuunnitelman itselleen, sen perusteella päättää mihin panostaa. Nyt on oppiaineen X vuoro, siinä tehdään monisyinen projekti ja panostetaan paljon. Samaan aikaan muissa aineissa mennään ehkä oppikirjavetoisemmin ja verkkaisemmin. Seuraavaksi oppiaineessa Y ei panostetakaan kokeeseen jakson päätteeksi, vaan arviointi saakin tulla siitä miten näiden viikkojen aikana näyttävät tuntiaktiivisuutensa, ja järjestelmälliset vihkomuistiinpanonsa. Luodaan niille aikaa ja tilaa, ja opetellaan niitä taitoja.

Kun oppilaatkin tietävät, että rytmitys ja työtavat vaihtelevat välillä, hekin voivat säädellä omaa aallokkoaan.

Joitain asioita voi myös "kuitata". Koululla kävi teatteriryhmä, joka esitti näytelmän missä käsiteltiin rahan arvoa ja inflaatiota mielenkiintoisen juonen keinoin, ja osallistuimme työpajaan samasta aiheesta. Kävimme myös pankkimuseossa retkellä, ja pitkin vuotta kerättiin rahaa leirikouluun mm. myyjäisillä. Näinollen rahankäyttöön on moninaisesti tutustuttu ja opiskeltu, ilman että tahkottiin yhteiskuntaopin kirjasta samoja kappaleita. Ne on tällä kuitattu, ja käyty läpi.

Oppikirjoihin saa jäädä tyhjiä sivuja, ja koskemattomia kappaleita. Se ei tarkoita, etteikö niitä asioita olisi opiskeltu, ja opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita saavutettu.

Jaettu ilo on myös kaksinkertainen ilo, ja jaettu kuorma on puolitettu. Yhteistyötä on mitoitettu lukujärjestyksiin paljon, otetaan ilo irti siitä, että yhdessä voidaan tehdä. Ota sinä nyt nämä pari viikkoa vetovastuulle, ja sitten taas minä. Tai istutaanko aina keskiviikkoaamuisin kahville opehuoneeseen, ja visioidaan tulevan viikon tunnit?

Ympärillä on osaavia ammattilaisia, jotka kaikki ovat hirveän taitavia kantamaan valtaisia kekoja itse -  vaan eikö menisi näppärämmin, jos kasoja jakaisi, ja laskisi turhia kahteen kertaan kannettuja taakkoja pois?

Se, että tekee täysillä, ei välttämättä ole sitä että tekee parhaansa.

Parhaansa tekee silloin, kun on parhaimmillaan.

Parhaimmillaan on silloin, kun välillä innostuen ponnistelee ja riemuitsee ja huipun saavuttamisesta, ja välillä nautiskellen käyskentelee turvarajalla kahlaillen.



Friday, 1 November 2019

Happy Halloween!

Tällä viikolla Niittykummussakin on vietetty Halloweenia monin eri tavoin.
Osa opettajista aloitti teemoittaisen pukeutumisen jo alkuviikosta, ja kaksijalkainen hai on nähty monessa roolissa viikon aikana.
Hai ja seilori
Baby shark




Korttihai ja herttarouva

Torstaina, eli virallisena Halloween-päivänä, oli pukuvilinää jo huomattavasti enemmän aamusta iltaan - koulupäivän aikana 3.-4. luokkalaiset ratkoivat halloween-aiheisia pakopelitehtäviä. Yhtäällä ratkottiin tehtäviä, mistä saatiin koodi, jolla saatiin lukko auki, ja sen takaa paljastui QR-koodi, siirtäen joukkueita vihjeestä toiseen ympäri koulua!

Koodi selvitetty, ja lukko aukesi!

Vihjeitä pakopeliin sai mm. noidalta...

Ja yhdessä tehtävässä piti olla valmis matohommiin!


Illalla kauhumeininki jatkui, kun 5B järjesti Halloween Discon, minkä avulla keräävät rahaa ensi vuoden leirikouluhommia varten. Alakerran luokista löytyi monenlaista tehtävää ja herkkua, ja kellarikerroksen pukuhuonekäytävä oli muutettu hyytäväksi kammokujaksi! Koska disco oli vain vanhemmille oppilaille tarkoitettu, kammokuja sai pysyä yön yli (majoittaen varmasti lukuisia kummituksia), ja perjantaiaamupäivän aikana nuorimmatkin oppilaat pääsivät vuorollaan kokemaan karmaisevan kammokujan.

Hyytävää rekvisiittaa!

Discotiloissa oli monenlaisia koristeita 
Vain hänen luvalla pääsee rajan taa.

Kammokujaa mopataan pois. Kuvamateriaali aktiivisesta kammokujasta olisi ollut liian hurjaa herkille lukijoillemme!

Perjantain ohjelmistoon kuului 5A:n järjestämä Halloween buffet, minne luokat saivat vuorollaan tulla etsimään helpotusta makeannälkään. Buffet järjestettiin myös ilmastoasioita silmällä pitäen, sillä mainoksissa ja kuulutuksissa tulevia asiakkaita kehoitettiin tuomaan omat mukit ja lautaset mukaan, sillä kertakäyttöastioita ei haluttu käyttää. Noidat ja mörötkin ovat ilmastotietoisia näinä päivinä.

Ja niin on tältä vuodelta Halloween huhuiltu. Ensi viikolla oma rehtorimmekin on varmasti taas paikalla, tämän päivän sijainen oli aika hurja...




Friday, 25 October 2019

Hello Espoo!



Hello Espoo!
Yesterday we had the opportunity to represent bilingual education in Espoo at the Hello Espoo!-fair, held in EMMA - Espoo Museum of Modern Art. 

The event was organised by the City of Espoo, Aalto University, and VTT, catered towards international academics and professionals. The aim of the event was to showcase some of the services Espoo offers in English - hopefully making the process of settling in a bit easier. 

This was the first time this event was organised, and just prior to it the Hello Espoo -website was launched. This website gathers together a whole host of information and links that might be of use for those coming in from abroad.

The Hello Espoo-fair was nice and cozy, and in a lovely setting. The Niittykumpu School team wore their orange uniforms, and answered questions about our school, bilingual education, and the application process, as well as handed out candy. It was also nice to be situated right next to Espoo International school, and to catch up with old friends.

In addition to general fair-business, there were a few performances by the International Music School of Espoo.




And now, bring on the weekend. 'Till next week, dear readers! ^_^ 

Friday, 11 October 2019

Väripäivä

Oppilaskunnan hallitus järjesti jokavuotisen Väripäivän näin syysloman aattona. Kukin luokka sai tietää edustamansa värin hallituksen järjestämässä arvonnassa. Kukin luokka suunnitteli tahollaan, kuinka voivat parhaiten tuoda pukeutumisella ja koristautumisella värinsä esiin.


Perjantai-aamuna iso liikuntasali täyttyi värikkäästä väestä, kun tilaisuus alkoi. Hallituksen jäsenet olivat lavalla valmiina juontamaan ja tuomaroimaan, ja väriteemaiset laulut soivat  taustalla. 



Luokkien esiteltyä värinsä, tuomaristo vetäytyi miettimään valintaansa, minkä aikana 3. ja 6.luokkalaiset oppilaat opettivat koko koululle Macarena-tanssin.

Voittajakategorioita oli kolme, eniten väriä, eniten mielikuvitusta, ja eniten luokkahenkeä. Palkinnot jakautuivat seuraaavasti;

2A - Eniten mielikuvitusta - (Luokka maalasi Yaoi Kusama-henkisen pilkkuteoksen, minkä alle kaikki kätkeytyivät)


3B  - Eniten väriä -Keltaista loistoa!


6A - Eniten luokkahenkeä - Taustalla näkyy kuvasasa 6A:n kyltit -Ruskea, kyllä sillä voittaa!!



Tilaisuuden lopuksi oppilaskunnan hallitus tiedotti vielä uudesta ilmoitustaulustaan, mistä jokainen voi lukea kokouspöytäkirjat sekä tiedotusasiat.

Iloinen ja värikäs teemapäivä jatkui vielä siestallakin, kun 6.luokan oppilaat pitivät nuoremmille englanninkielisiä väri-Kahoot pelejä. 

Blogi toivottaa lukijoilleen värikästä syyslomaa!


Friday, 4 October 2019

Kielitutor keskuudessamme

“Older is faster, but younger is better.”

Kun koulu elokuussa alkoi, alkoi uusi aika. Niittykummun koulun 3B-luokka on saanut siitä alkaen viettää maanantainsa rinnakkaisluokan ihanien opettajien hoivissa, kun heidän oma opettajansa Kati on saanut eteensä uuden haasteen. Joka maanantai Kati toimii Espoon kielitutorina. Mitähän se kielitutor oikein tekee? Let’s find out…

Lukuvuosi 2019-20 tuo mukanaan tuulahduksen uutta koko Suomeen. Jokaisessa Suomen koulussa alkaa nimittäin tänä lukuvuonna A1-kielen varhentaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen ekaluokkalainen koko maassa pääsee tutustumaan vieraaseen kieleen jo ensimmäisenä kouluvuotenaan. 

Avataanpa edellistä vielä hieman. Varhentaminen kohdistuu siis jokaisen koulun A1-kieleen. Tämä tarkoittaa kieltä, jonka opiskelu aloitetaan 3. luokalla. Niittykummun koulussa se tarkoittaa englantia, mutta me olemmekin aikaamme edellä ja Niittarissa englantiin on tutustuttu ekaluokalta alkaen jo joitakin vuosia. 

Nyt jos tarkastelet aiempaa kappaletta tarkemmin, huomaat, että siinä puhutaan kielen opiskelusta 3. luokalta alkaen ja kieleen tutustumisesta 1. luokalla. Painotus siis sanalla tutustua. Ekaluokalla, kuten tokaluokallakaan, ei ole tarkoitus opiskella kieltä - tämä viittaa vahvasti oppikirjoihin, sanakokeisiin, ulkoaopetteluun, lukemiseen ja kirjoittamiseen. Sen sijaan kieleen tutustutaan, sitä maistellaan ja sen erilaisia ääntämyksiä ja sanastoja harjoitellaan erilaisten laulujen, leikkien ja pelien kautta. Varhennetulle kielenopetukselle on luotu opetussuunnitelmakin, jossa oppiaineen tehtävä kuvataan näin: 

“Vuosiluokilla 1–2 vieraan kielen opetuksen erityisenä tehtävänä on herättää oppilaiden myönteinen asenne kielenoppimiseen sekä vahvistaa oppilaiden luottamusta omiin kykyihinsä oppia kieliä ja käyttää vähäistäkin kielitaitoa rohkeasti.” 

Tämä kuulostaa ainakin itselleni aivan mahtavalta. Itseluottamus, rohkeus ja myönteinen asenne. Kukapa ei haluaisi lapsensa omaavan näitä taitoja. Ja mikä upea, erityinen tehtävä varhentavalla opettajalla onkaan päästä kannustamaan ja rohkaisemaan oppilaita näitä tavoitteita kohti! 

Vaikka kirjoittaminen ja lukeminen eivät olekaan keskiössä varhennetussa kielenopetuksessa, etenkään ekaluokalla, niin se ei tarkoita sitä, ettei kynätyötä tehtäisi. Väritystehtävät, piirustustehtävät ja muut kynätyöt ovat oppilaille mieluisia ja tasapainottavat vauhdikkaitakin varhennetun kielen tunteja. Toisella luokalla voidaankin jo hieman harjoitella kirjoittamistakin taitojen karttuessa, mutta se ei sittenkään ole keskiössä. Keskiössä on puhuttu kieli. 

No mitä kielitutor sitten tekee? Meitä kielitutoreita on Espoossa kolme kappaletta. Johanna Espoonlahden alueelta, Maria Leppävaaran alueelta ja minä alueelta, jota näppärästi kutsutaan Tapiola-Olari-Matinkylä-alueeksi. Tehtävänämme on olla tukena opettajille, jotka aloittavat A1-kielen varhentamisen kouluissaan ja toki myös heille, jotka ovat aiemminkin varhentaneet. Kaikenkaikkiaan Espoossa on 77 suomenkielistä peruskoulua, joissa varhentaminen on joko käynnistymässä tai jo meneillään. Tutoroitavia opettajia, eli opettajia, jotka varhentavat A1-kieltä, on noin 230. Nämä opettajat ovat joko luokanopettajia, aineenopettajia tai muuhun kategoriaan kuuluvia varhentajia, joilla kaikilla on yhteinen päämäärä: innostaa, motivoida ja herättää uteliaisuutta vieraita kieliä kohtaan. 

Toistaiseksi Espoon kielitutorit ovat valmistelleet koulutuksia varhentaville opettajille ja pitäneetkin niistä jo muutamat. Näiden lisäksi toteutetaan pienimuotoisempia tutorointeja kohdennetusti erilaisille kokoonpanoille. Tavoitteenamme on luoda jokaiselle varhentajalle varmuutta omasta työstään ja levittää ilosanomaa: Jokainen opettaja on kielenopettaja! 

Henkilökohtaisesti olen erittäin iloinen, että meillä Niittarissa ollaan osattu aloittaa varhentaminen jo vuosia sitten. Tämän tukevan pohjatyön ansiosta meillä on saatu järjesteltyä asiat niin, että myös minä itse saan jatkaa varhentamista. Varsinainen varhennetun saksan eli kotoisasti varsan kaksivuotinen hanke päättyi viime keväänä, mutta siitä huolimatta tänä vuonna Niittykummun koulun ekaluokkalaiset pääsevät hekin osaksi varsaa ja saavat oikein kunnolla vieraita kieliä: sekä englantia että saksaa! Ensimmäisille luokille saksaa on varattu 0,5 vuosiviikkotuntia, joka tarkoittaa sitä, että jokainen ekaluokkalainen osallistuu lukukauden verran varhennetun saksan opetukseen. 

Vieraiden kielten oppiminen missä tahansa iässä on paitsi kulttuurisesti ja tiedollisesti rikkautta, myös herkkunannaa ja jumppaa aivoillemme. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia vieras kieli. Vaikka opiskelutaitojen karttuessa tekninen kielen oppiminen voi helpottua, niin nuorena kielen oppimisessa on paljon etuja. Oppilaat oppivat kieltä huomaamattaan leikkien ja laulujen lomassa. Siispä ympyrän sulkeakseni, totean jälleen: “Older is faster, but younger is better.”

Innokasta syksyä! Wishing you lovely autumn days! Ich wünsche euch einen schönen Herbst! 

Kati Kotamäki
Luokanopettaja
Saksan opettaja
Espoon kielitutor

Friday, 27 September 2019

Avaruus ja ilmasto

Avaruusmessut

Niittykummun koulun 2B ja 5B luokkien oppilaat ovat ahkeroineet yhdessä syyskuun ajan Avaruus-projektin parissa. Tänään pitkä työurakka päättyi Avaruusmessuihin, jotka pidettiin pikku-salissa.




Projektin teko oli erityisen antoisaa 2.luokkalaisille, jotka saivat opastusta tietokoneiden käyttöön ja tiedonetsintään 5.luokkalaisilta. Projektin aikana syntyikin upeita esityksiä sekä tietokoneella että julisteiden muodossa. Myös luovuus pääsi valloilleen kun oppilaat rakensivat planeettoja ja raketteja erilaisista materiaaleista.




Messut alkoivat ja päättyivät avaruusräppiin, jonka kertosäe tiivistääkin hienosti projektin seuraavin sanoin 
We are the planets of the solar system, 
different sizes for everyone, 
the music never ends, 
we are such good friends 
and we all orbit the sun.

Tällä viikolla on myös vietetty ilmastoviikkoa, ja se on osalla oppilaista huipentunut ilmastolakkoon. Viikon aikana koululla tehtiin julisteita ja mietittiin, mitä keinoja ilmastonmuuton ehkäisyyn ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on. Niittykummun oppilaita suuntasi Otaniemessä järjestettyyn mielenosoitukseen opettajien johdolla.




Merkittävä ja mielenkiintoinen päivä monella tapaa!


Friday, 20 September 2019

Lue ja liiku!

Tällä viikolla Niittykummun koulussa on pidetty Lue ja liiku-viikkoa. Kaksi teemaa yhdelle viikolle voi äkkiseltään tuntua paljolta, mutta toiminnat ovat antaneet toisilleen hyvin tilaa. Kirjan ääreen on kiva pysähtyä, kun on ensin urheillut reippaasti, ja on myös kiva lähteä vähän liikkumaan, kun on ensin viettänyt pitkän pätkän aikaa lueskellen. Joka päivä on ollut lukutunti, jolloin on voinut lukea omia kirjoja, kuunnella äänikirjoja, lukea ääneen lukukoiralle, ja käydä kirjavinkkauksissa.
Englanninkielinen kirjavinkkaus

Lukukoira Bruno, jolle sai käydä lukemassa ääneen



Lukuhetki

Liikunnassa keskittyminen on ollut yleisurheilulajeihin, ja niitä on toteutettu monilla eri tavoin. Pitkin viikkoa luokkatasot vuorollaan ovat liikkuneet joko koulun ympäristössä, tai suuressa osin myös Matinkylän urheilukentällä. 
Alla muutamia pohdintoja Liikkuva koulu-tiimin oppilailta omista kokemuksistaan viikon urheilusuorituksista:

1-2 lk
4 eri rastia ja piti käydä vähintään kolmella niistä. Kivoimmat rastit olivat turbokeihäs ja 100 metrin juoksu. 

3.-4.Luokkalaiset pitivät myös juoksusta, mutta pituushyppy taisi olla suosituin laji. Vähän jäi harmittamaan ettei kaikkiin pisteisiin ehditty päivän aikana.

5.-6.luokkalaiset
Vanhimmat oppilaat ehtivät tehdä vähän kaikkia lajeja ja sukkulaviesti päivän päätteeksi oli hauska.

Sää suosi liikkujia suurimmaksi osaksi; 1.-2.luokkalaisten päivänä oli välillä jopa liian kuumaa, mutta 3.-4.urheilupäivän aikana satoi vettä ja rakeita. 5-.6.luokkien urheillessa päivä alkoi pakkasessa, mutta lämpeni auringon noustessa.
1.luokkien urheilupäivää koulun viereisellä kentällä

Pyöräilyt ja kävelyt Matinkylän kentälle ja takaisin sujuivat ilman suurempia vahinkoja, joku ajoi puskaan, jotkut kastuivat palatessaan koululle ja pyörissä oli pieniä teknisiä ongelmia, mutta suurilta loukkaantumisilta säästyttiin.

Turbokeihäs lähtee kohta lentoon Matinkylän kentällä

Sää oli kaunis, mutta usein kolea.

Sekä 3.-4. luokkien että 5.-6. luokkien urheilupäivän viimeisenä kuninkuuslajina otettiin sukkulaviesti, mihin mahdollisuuksien mukaan osallistuivat kaikki luokkien oppilaat. Jokainen luokka jaettiin puoliksi viestimatkan vastakkaisille puolille, ja viimeisellä viestikapulankuljettajalla oli yllään merkkiliivi. Koska luokilla on eri lukumäärät oppilaita, tulos selvisi vasta, kun luokan viestiaika oli jaettu luokalla juosseiden oppilaiden kesken. Näin saatiin keskimääräinen aika vertailtavaksi.

Sukkulaviestien voittajat olivat 
3.-4.lk 3B
5.-6.lk 5B 
Onnea voittajlle, ja kaikille osallistujille!
Sukkulaviesti

Lue ja liiku-viikko sujui mukavasti, ja talvella pääsemme jälleen saman teeman ääreen, mutta erilaisin lajein.

Blogi toivottaa lukijoilleen lukuintoa ja liikuntaa viikonloppuun!

Friday, 13 September 2019

Terveisiä Uusikummusta!

Huomenna Unicef-kävelyn lomassa oppilaat ja vanhemmat pääsevät tutustumaan Uusikummun tiloihin. Osalle oppilaista Uusikumpu on jo arkea, kuten Montessoriluokat alla kertovat;


Terveisiä Uusikummusta!:) 
Kun näimme Uusikummun ensimmäistä kertaa, osa oppilaista oli aivan innoissaan ja osa taas päinvastoin, erimieltä. Päivät kuluivat ja kaikki oppilaat alkoivat pikkuhiljaa pitämään tästä uudesta koulusta. Alkoi kuulumaan huhu, että tämän paikan nimi olisi ollut ennen Outokumpu, joten osa oppilaista alkoi kutsua tätä koulua Outokummun kouluksi. Lopulta se kuitenkin haihtui ja kaikki unohtivat sen nimen. Ruokalan ruoka on suurimman osan mielestä tullut paremmaksi uusien keittäjien myötä.  
Pihallamme on nyt paljon enemmän tilaa ja välineitä. Tunnit ovat vielä vähän sekavia, mutta kyllä me täällä selvitään ;D Ruokalaan käveleminen on välillä vähän vaikeaa, koska jotkut oppilaat hidastelevat, eivätkä pääse sisälle ruokalaan.  
Täällä on kivaa myös se, että täällä on paljon enemmän urheilulajivaihtoehtoja välitunneilla kuten esimerkiksi koripallo, jalkapallo, pingis, kiipeily ja juoksu. Opiskelemme vielä pari tuntia Niittykummun koulussa, mutta se ei haittaa, koska kävelemme opettajiemme kanssa koululta koululle. Myös oppilaskunta, Vihreä raati ja Liikkuva koulu toimivat hyvin. 

*****

BLOGI 
Terveisiä Uusikummusta 

Moikkeliskoikkelis! Olemme kaikki kotiutuneet hyvin Uusikumpuun. Ykkösluokkalaiset ovat aloittaneet hyvin koulun ja entisetkin oppilaat ovat voineet hyvin. Aluksi oli kuitenkin vaikeaa siirtyä vanhasta omasta koulusta uuteen isoon  vieraaseen kouluun. Olemme opiskelleet, leikkineet ja nauttineet vielä kesän viimeisistä päivistä. Yksi vaikeimmista asioista oli kuitenkin tottua jakamaan Jousenkaaren koulun kanssa koulun piha ja ruokala, mutta lopulta siihenkin tottui. Kivoimpia asioita Uusikummussa ovat esim. koulun piha/jalkapallo, ruokala/ruoka, koulun tilat ja pienempien mielestä läksyt. Lopulta kuitenkin olemme viihtyneet täällä todella hyvin, mutta kaipaamme kuitenkin Niittykumpua kaikkine ominaisuuksineen. Toivomme kaikkea hyvää uudelle kouluvuodelle. 
TerveisinMontessori-luokat