Wednesday, 7 December 2016

Joulun merkit koulussa

Alla 5-6 -luokkalaisten Digisisällöt-valinnaiskurssilaisten huomioita joulun merkeistä koulussamme

********************************************************************************

JOULUN MERKIT KOULUSSA 
Meidän tekstin sävy on iloinen. Joulun merkkejä voi havaita melkein kaikkialla esim. Kaduilla, mainoksissa ja tuotteissa. Joulun havaitseminen koulussa tarkoittaa meille lomaa ja vapaata.  

Meistä joulu on hienoa aikaa. Olemme iloisia että sitä näkyy myös koulussa. Koululle on tullut perinne, että kaikki luokat tekevä aina jotain jouluna (koristelevat, näyttelevät joulujuhlassa jne.) 
-Okko ja Henrik

*******************************************************************************
          Hei !  

Olen jo kauan odottanut joulua.   Koulussa  joulun merkit näkyy silleen, että meidän luokassa on partiolaisten kalenteri . Merkit näkyy myös niin , että päivystäjien pöydällä on pieniä joulukuusiaJoulu merkitsee minulle suurta iloa, koska silloin saa lahjoja , voi avata joulukalentereja, ja , että syödään jouluherkkuja , kuten pipareita, joulutorttuja, riisipuuroa ja voi tehdä piparkakkutalon. Muistan  , että viime jouluna meidän koululla myytiin joulukuusia. Tähän tekstiin ei tule kuvia. Minun mielestä tämä teksti sopii  herkkusuille ja iloiselle yleisölle. 



                                 Hyvää joulua! 
-Onni

*********************************************************************************

  JOULUN MERKIT KOULUSSA 

Tärkeitä asioita joulussa on: 
Joulukuusi, jouluruoka, joulupukki, lumi jne.Koulussa on jouluruokaa, pieniä joulukuusia, koristeita ja joululauluja. Koulussa näitä voi havaita seinissä, ruokalassa, pöydillä ja luokissa. Meille tärkeitä asioita joulussa on lumi, ruoka, joulukuusi jne.  
-Ronja

*********************************************************************************

Joulu on minun lempi vuodenaika. Koulussa tulee aina välillä jouluinen fiilis kuten tänään kun tuoksutin piparitaikinan koska köksän ryhmä teki pipareita. Minä tykkään siitä kun tänä vuonna meidän luokka saa tehdä joulunäytelmän. Koulussa on kivaa tehdä näytelmiä joulusta ja muustakin. Jouluna voi pitää punaista ja valkoista ja tonttulakkia. Jouluna voi ahtaa itsensä täyteen piparkakkutaikinaa. Se on kivaa myös kun sataa lunta ja voi kuunnella joulubiisejä.  
-Sofia

*********************************************************************************
Joulun Merkit Koulussa 
Koulussa joulun lähestymisen huomaa esimerkiksi joulujuhlan harjoitusten alkamisesta. Sen huomaa 
myös jouluaskarteluillasta. Talvella sataa lunta ja siitä huomaa että joulu on lähellä. Kotitalous tunnilla . tehtiin pipareita joten siitäkin huomaa joulun lähestymisen. Myös joululoma alkaa.

-Vilma ja Joanna

*********************************************************************************

Joulun Merkit Koulussa 
-Jouluvalot 
-Joulukuusi yläkerrassa päivystäjien vieressä 
-Köksästä tulee piparin tuoksua 
-Joululaulut 
-Itsenäisyyspäiväjuhlan valmistelut 
-Joulukoristeita 
-Joulutonttuja 
-Jouluhattuja 
-Joulukynttilöitä 


Löysimme näitä merkkejä kaikkialta koulusta. Meidän mielestä siinä on iloinen ja juhlava sävy. Se merkitsee sitä, että Joulu on kokoajan lähestymässä (samoin Joulujuhla ) Ja siitä tulee hyvä ja lämmin mieli. Tosin se olisi kivaa jos saataisiin valkea joulu, nyt kun on lumet sulanut. Sekin tuo tunnelmaa jouluun, se on suuri osa Joulun odottamisessa. Niittykummun koulun joulujuhla on Lauantai, 17 joulukuuta. Vitosten vastuulla on itsenäisyyspäiväjuhla 5 joulukuuta. Luvassa on kaikenlaista. On näytelmää, laulua ja runoilua. Kaikki odottamaan joulua ja hyvää joulua kaikille!!!!!!

-Iisak, Aleksi ja Arttu

Monday, 5 December 2016

Avaruusprojektin päätös, analyysiä alusta Avaruusmessuihin.

Ja se oli sitten siinä! Saimme viiden viikon mittaisen avaruusprojektin päätökseen. Aika hurahti taas yhtäkkiä, jahka vauhtiin päästiin. Virallisesti homma lähti käyntiin jo silloin viime keväänä, kun alustavana ajatuksenpoikasena päätimme ottaa projektin uusiksi toisellakin vuosiluokalla. Kunnon raameja suunnitelmamme alkoi saada syyskuussa, kun osallistuimme (Sanna, Maria, Sirpa) Monialaiset kokonaisuudet digitaalisiksi- koulutukseen (kaksi täyttä päivää Olarin koulutustiloissa). Siellä teimme Class Notebook -pohjan, keräsimme linkkejä, ideoita, ja hioimme suunnitelmaamme tarkempaan muotoon.



Tavoitteisiinkin päästiin aika hyvin kaiken kaikkiaan. Kaikki ryhmät saivat tiedollisen ja taidollisen työn tehtyä, osa huolellisemmin kuin muut, mutta näinhän se aina menee. OPS-sisältöjen osalta saimme ympäristötiedon, käsityön, kuvaamataidon, englannin ja musiikin sisältöjä hyvin käytyä läpi. Matematiikka oli alunperin suunnitelmissa mukana, mutta se jäi avaruusprojektissa muiden tohinoiden jalkoihin. Toki niiden sisällöistä pidettiin huoli viikkojen "normaaleilla" oppitunneilla. Laaja-alaisissa sisällöissä L1, L3, L5, L6, ja L7 tulivat edustetuiksi projektin aikana - osa enemmän, osa suppeammin.



Office365 ympäristö tuli projektin opettajille varsin tutuksi, ja jotkut oppilasryhmät tekevät enemmänkin töitä sähköiseen ympäristöön. Tällä erää tuotannoissa ei kuitenkaan ollut digitaalisia lopputavoitteita, niin silläosin ClassNotebook sisällöt jäivät vielä osin vaatimattomiksi. Mutta seuraavaan projektiin voimme ottaa senkin tavoitteeksi. Kaikki oppilaat ovat ainakin kirjautuneet sisään, ja ovat edes osin tuttuja sen kanssa, miltä järjestelmä näyttää.

Opettajien osalta loimme jaettuun "Vain opettajille" tilaan viikoittaisia suunnitelmia, lisäilimme linkkejä ja materiaaleja ns. jokeri-hetkiin, ja näin pidimme huolta siitä, että kaikilla oli kokoajan tiedossa mistä projektiin liittyvät materiaalimme löytyvät. Lisäksi viikoittaiset kokousmuistiomme luotiin ja jaettiin O365 ympäristössä. Tiedon ja ajatusten aktiivinen jakaminen projektin aikanakin on ollut tärkeää, ja onneksi saimme pidettyä aika hyvin kiinni myös omista viikoittaisista projektikokouksistamme. Vaikka monet oppitunnit vierähtivätkin samoissa tiloissa, ei siinä touhun ja tohinan keskellä olisi voinut kunnolla puida ja suunnitella mitä on tehty, ja mitä tehdään ensi viikolla.



Muitakin muutoksia suunnitelmien ja toteutuksen välille tuli matkan varrella; niin sanotut kotiryhmätunnit sulautuivat osaksi ryhmien omia työtunteja, kun tietyille ryhmille vakiintui tietyt työpisteet, missä askartelivat tai säilyttivät töitään kuluneen viiden viikon aikana. Pajatunteja, eli opettajajohtoisia teoriatunteja, emme pitäneet enää 4. ja 5. viikolla, kun oli tärkeämpää saada töitä eteenpäin, ja kirjastovierailut yms söivät yhteistä työaikaa jo valmiiksi. Ensi vuonna voisi ottaa ryhmille käyttöön myös "Kanban" metodin, jotta pystyisivät helposti visualisoimaan mitä tekemistä vielä on, sillä välillä näytti vahvasti sillä, että osa oppilaista tiesi aina mitä tehdä, ja osalla oli hyvinkin hukassa.



Projektin aikana oppilaat saivat tehdä monenlaisia arviointeja; itsearviointia, ryhmäarviointia, sekä vertaisarviointia. Tässä vaiheessa nämä tapahtuivat vielä varsin ohjattujen lomakkeiden avulla. Niidenkin täyttämisessä skaala on laaja - osa oppilaista pystyy jo analysoimaan ja kertomaan mietteitään tarkemmin, ja joillain avoimet kysymykset jäävät tyhjiksi riveiksi. Kuitenkin tälläkin projektikerralla otimme heti alusta asti joka viikolle yhden oppitunnin vain arviointeja varten, jotta se pysyisi kokoajan mukana osana prosessia. Toivottavasti vuosien varrella saamme näistä oppilaista taitavia ja rehellisiä arvioijia omille ja muiden töille.



Osalla oppilaista ryhmäytymiset ja itseohjautuvuus ovat vielä erittäin hakusessa, mutta suurin osa teki hyvin ja tunnollisesti töitä, huomioivat toisiaan, ja antoivat hyvää, mukavaa, ja rakentavaa palautetta toisilleen. Opettajanäkökulmasta projektin aikana koettiin draaman kaari oman innostuksen kohdalla - alkuun kiihtyvää nousua ja vauhtia, sitten pieni hiipuminen, ja lopussa vielä huipennus, josta sitten laskeudutaan hiljalleen normaaliin.




Loppuhuipentumana koimme tänään Avaruusmessut. Aamun aloitimme laittamalla messupisteet pystyyn 2A luokkaan ja sen ympäristöön käytäville, ja itsenäisyysjuhlan jälkeen oppilaat siirtyivät messupisteilleen isänniksi ja emänniksi töihin. Vieraina kävi vanhempia, isovanhempia, sisaruksia, sekä koulumme muita luokkia. Oli ilo katsoa, kuinka innolla oppilaat kertoivat ja esittelivät moninaisia töitään, ja miten monenlaisia teoksia saman aihepiirin alta olikin saatu aikaan. Yhdessä tilassa oli projektorin ja kaiuttimen kautta muutaman ryhmän videoita ja PowerPoint esityksiä näkyvillä, ja opettajan tehtävänä olikin vain hetkellisesti kokea olevansa pitkä, kun käynnistin projektorin. Oppilaat itse vaihtoivat laitteesta toiseen johdot paikoilleen, pistivät ohjelmat pyörimään, ja näyttivät yleisöille tuotantojaan. Tokaluokkalaisia tosiaan..!






Projekti on nyt tuotu maaliin, ja ensi viikolla teemme vielä retken Heurekaan molempien luokkien kanssa. Elämyspäivä on ehdottomasti ansaittu, sillä niin paljon on hyvää työtä tehty!




Friday, 25 November 2016

Avaruusprojekti: 4. viikko

Vähiin käy, ennenkuin kokonaan loppuu! Ensi viikko on viimeinen projektiviikko, ja alkaa näyttää siltä, että ryhmät kyllä saavat valmista aikaiseksi. Viimeisen työviikon jälkeen valmistaudumme Avaruus-messuille, missä oppilaat pääsevät esittelemään tuotoksiaan koulun muille oppilaille, sekä omille vanhemmilleen.




Oppilaiden työt ovat todella moninaisia, ja luovuus on todella kukoistanut. Saman aiheen ja ohjeistuksen alta on tulossa elokuvia, power-point esitys, kirjoja... Eräs ryhmä on äänittänyt planeettainformaatiota vocaroo.com sivuston avulla, ja näitä mp3-tallenteita on upotettuna heidän diaesitykseensä. Lisäksi taiteelliset tuotannot ovat monennäköisiä ja kokoisia, ja todella huolella ja ajatuksella tehtyjä. Eräskin oppilas oli viikonlopun aikana tehnyt itse upean aurinkokuntakuvaelman, minkä saimme myös kouluun näytille.



Viikon arviointimenetelmänä oli vertaisarviointi. Alkuviikosta oppilaat katsoivat n. 30 min mittaisen videon elämästä kansainvälisellä avaruusasemalla. Tämän jälkeen jokainen kirjoitti aiheesta pienen kirjoitelman - joko videosta suoraan, tai kuvitellen itsensä avaruusasemalle elämään. Torstain arviointitunnilla jokainen sai toisen oppilaan kirjoitelman, sekä vertaisarviointikaavakkeen, minkä avulla käydä tuotos läpi. Arvioinnin tavoitteena oli antaa positiivista palautetta, rakentavia parannusehdotuksia, sekä lopuksi vielä positiivinen huomio tekstistä. Palautetta annettiin tunnollisesti ja mukavaan sävyyn. Osa kirjoitelmista, ja palautteista, oli toki suppeampia, mutta oli ilo nähdä huikea kehitys sekä kirjoitustaidoissa, että toisen huomioivassa palautteessa.







Tekniikan osalta oppilaiden taidot ovat yhä rajalliset, mutta taitonsa kehittyvät kokoajan pidemmälle. Tässä vaiheessa opettajilta kuitenkin vaaditaan vielä videoiden viimeistelyä ynnämuuta hienosäätöä. Pikkuhiljaa päästään kuitenkin näissäkin taidoissa eteenpäin, ja itsenäisemmiksi.

Viime viikon turnausväsymys on kyllä väistynyt, ja tällä viikolla into on ollut jälleen entisellään. Näytti siltä, että oppilaita ei juuri tarvitse ohjeistaa, sillä nyt heillä oli itsellään ja ryhmillään hyvin tiedossa mitä on tehty, mitä tekeillä, ja mitä vielä puuttuu. Jokunen vapaamatkustaja on vielä joukoissa mukana, mutta suurin osa tekee hyvää työtä innolla, ja tukevat toisiaan.

Tämä kun on jo toinen vuosi kun teemme laajan projektityön näiden oppilaiden kanssa, niin voi vain kuvitella, millaisiin projekti- ja ryhmätyösuorituksiin tällä sakilla on potentiaalia tulevina vuosina!


Friday, 18 November 2016

Avaruusprojekti: Viikko 3

Tämä viikkohan alkoi avaruusprojektin kannalta ihanteellisesti, kun uutiset olivat superkuuta pullollaan! Huomioimme sen toki täällä meilläkin, ja epävirallisena läksynä kehoitimme vilkaisemaan maanantai-iltana, jos kuu näyttäytyy. Kuinkas sattuikaan sopivasti meille! Monet oppilaat kertoivatkin nähneensä suuren kuun.

Superkuun ja normaalin kuun kokovertailu - Wikipedia


Muutoin aloitimme viikon edellisten arviointien purkamisella. Viime viikollahan oppilaat kirjoittivat arvioinnit ja palautteet muun muassa siitä, mikä ryhmässä toimii, mitä ongelmia on, ja mitä ratkaisuja näihin ongelmiin löytyisi. Maanantain purku-sessiossa keskityimme erityisesti siihen, että ennen työhön ryhtymistä ryhmien täytyi käydä läpi kaikkien listaamat ongelmat ja ratkaisut yhdessä. Toiveissamme oli, että tällä tavoin ryhmän jäsenet uskaltaisivat ehkä paremmin sanoa toisilleen mikä työnteossa mättää heidän mielestään. 
Ja vaikuttaisi siltä, että ainakin osa ryhmistä ymmärsi kuunnella toisiaan, ja yhdessä saivat uudet työroolit jaettua, ja hyvää tekemisen meininkiä.




Viikkoon on mahtunut myös kirjastovierailua ja kirjavinkkausta, sekä katsoimme hetken aikaa kansainvälisen avaruusaseman live-streamia, mitä voi seurata missä vaiheessa vain. Kysymyksiä tuli paljon siitä, että onko siellä oikeasti nyt ihmisiä, miten se avaruusasema on sinne päätynyt, ja mitä tapahtuu jos se kamera tippuukin? Mielenkiintoinen ja ihmeellinen aihe, kerrassaan! Silloin kun katselimme, avaruusasema oli juuri matkalla kohti auringonnousua - alla siinteli pimeänmusta planeetta, ja vain etureuna oli hieman valaistu. Pikkuhiljaa päästiin eteenpäin, ja edessä avautui siniset, pilvien täplittämät näkymät.

Pelailimme myös Aurinkokunta-aiheista Kahoottia, mikä oli jälleen kerran hyvin suosittu. Ja kisassa jännitys säilyi loppuun asti, sillä joukkueet olivat hyvin tasaväkisiä tiedoissaan ja vastausnopeuksissaan.



Torstain arviointitunnin aiheena ryhmillä oli tällä kertaa oppimispäiväkirja. Ryhmien piti nyt miettiä, että mitä tietoja ja faktoja heille on jäänyt mieleen tästä avaruusprojektista tähän mennessä, ja kirjoittaa niitä ylös. Nytpä ei kelvannutkaan vain lausahdus "olemme oppineet avaruudesta", vaan halusimme lukea yksityiskohtia enemmän. Laaja-alaisten osaamisten näkökulmasta tällä arviointitavalla tavoiteltiin etenkin ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja, kun hyvin avoimesta aiheesta miettivät ja muistelevat yhdessä, ja sanallistavat tietonsa kunnollisiksi lauseiksi. Ja hyvinhän sitä tietoa oli uponnut!





Rehellisyyden nimissä mainittakoon vielä, että näin opettajien kesken olemme todenneet itsellämme pientä turnausväsymystä. Oman innostuksen kohdalla on selvästi tasaannusvaihe, ja huomaamme tympääntyvämme aina vaan uusiviin, tuttuihin ongelmiin; teknologia takkuaa kun luokallinen laitteita on yhtä aikaa käytössä, tympii huomauttaa äänenkäytöstä samoille sankareille, väsymystä ja levottomuutta... Onni on, että oppilailla riittää intoa yhä edelliseen malliin, ja työt näyttävät valmistuvan hyvää vauhtia, ja huolellisesti. Kyllä tästä vielä hyvä tulee! Ja puoliväli on jo ylitetty - enää kaksi viikkoa jäljellä!



Friday, 11 November 2016

Avaaruusviikko 2

Jo toinen projektiviikko takana, ja huomasimme jälleen, että aika tämän parissa ihan oikeasti lentää! Oppilailla on hyvä into, ja monilta on jo nyt tullut innostuneita palautteita siitä, kuinka avaruusprojekti on kivaa ja jännää.

Tällä viikolla meillä oli erikoisuutena Ursan planetaariovierailu. Ursan tähtitieteelliseltä yhdistykseltä olimme tilanneet planetaarion ja esittelijän koulullemme kahdeksi päiväksi. Näiden kahden päivän aikana kaikki koulumme luokat pääsivät opastetulle 30 minuutin kierrokselle tähtitaivaalle, sekä kotoisiin maisemiin, että pohjoisnavan näkymiin! Iglumainen, puhallettava rakennelma valtasi suuren osan pienemmästä liikuntasalista, mutta sisäpuolella pääsi tosiaan hyvinkin erilaisiin tunnelmiin.





Muuten suuri osa ryhmien omasta ajasta on kulunut askarteluiden parissa, kun rakenneltu työ on sysännyt yhteistekemisen inspiraatiot selvästikin tehokkaasti käyntiin. On ollut ilo nähdä, miten erilaisia tulkintoja ryhmät ovat saman aiheen alta tehneet, ja miten monenlaisia ja -kokoisia teoksia on tulossa.





Tällä viikolla pääsimme myös pitämään ensimmäiset pajatunnit. Yhden pajan aiheena oli maapallon liike avaruudessa, jota selviteltiin englanninkielisen videon avulla. Kaksikieliset oppilaat pääsivät vaativaan asemaan, kun pääsivät avaamaan videon saloja ryhmilleen tarkemmin. Yhdessä kävimme toki tarvittavat vastaukset läpi, niin maapallon liike itsensä ja auringon ympäri tuli avattua suomeksikin kaikille. Lisäksi askartelimme geometrisen maapallon leikkaamalla, taittelemalla ja liimaamalla.




Tiedonhakupajassa ryhmät pääsivät harjoittamaan tiedonetsintätaitojaan ohjatusti, jotta saavat varmasti valmista tekstiä tietoteoksiinsa. Osa oppilaista innostuikin faktapuolesta niin, että jakoivat ryhmänsä askartelijoihin, sekä powerpointin tekijöihin jotta ryhmä saa kokonaisuudessaan teostaan tehtyä mahdollisimman tehokkaasti.


Musiikin pajatunnilla tutustuttiin iPadin avulla Garage band- ohjelmaan. Ohjelmassa on mahdollista tutustua eri soittimien soittoon. Tällä kertaa valitsimme keyboardit ja sieltä sävyksi dark matter, jotta päästiin "avaruudellisiin sointuihin". Seinällä oli avaruuskuva, joka myös motivoi oikeanlaiseen tunnelmaan. Oppilaat saivat yhteisen ohjeistuksen ohjelman käyttöön, jonka jälkeen he alkoivat luomaan omaa musiikkiaan. Jokaisella oli oma iPad ja jokainen sai ensin tehdä omia kokeilujaan ja soittojaan. Tämän jälkeen soitettiin kaikki yhdessä ja ope äänitti yhteissoiton. Klikkaa ja kuuntele - tässä on yksi esimerkki oppilaiden tekemästä avaruusmusiikista!

Jokainen projektiryhmä myös teki ja äänitti oman avaruusmusiikkinsa, jotka vietiin ryhmän omaan kansioon Office365:een. Musiikki on tallessa kansiossa ja oppilaat saavat halutessaan käyttää sitä myös omaan työhönsä. Oppilaat innostuivat ohjelmasta ja hienoa musiikkia saatiin aikaiseksi jokaisessa pajassa. Tätä ohjelmaa tullaan varmasti käyttämään jatkossakin ja on sitä välillä jo uudestaan vilkuiltu auringon, kuun ja muun tähtisumun tiedon etsinnän seassa...;)

Kaiken tiedollisen ja taidollisen avaruudentutkimuksen lomassa opettelimme planeettalaulun ja siitä pieni maistiainen tässä.



Arvioinnissa keskityimme itsearviointiin. Tällä viikolla huomasimme, että monissa ryhmissä oli jälleen käynyt se tyypillinen ryhmätyön vaara - osa ottaa vapauden olla tekemättä mitään produktiivista ryhmänsä eteen, ja muut puurtavat eteenpäin tunnollisesti. Jaoimme arviointilomakkeen tällä kertaa ihan paperisesti, ja pyysimme arvioimaan omaa sekä ryhmän toimintaa, kertomaan mitä ovat tehneet ja oppineet, mitkä asiat ovat sujuneet hyvin, ja lopuksi vielä mitkä ovat aiheuttaneet ongelmia ryhmissä, ja mitkä voisivat olla ratkaisuja näihin ongelmiin.

Ja hyvinhän oppilaat olivat tietoisia siitä, että melua on liikaa, tai tavarat ovat hukassa, tai joku pomottaa, tai joku ei tee mitään. Mutta hyvinpä olivat rakaisuehdotuksiakin kirjanneet - peräänkuulutettiin tehokkaampia metelipoliiseja, enemmän vuorottelua, tavaroista huolehtimista, ja niin edelleen.

Ensi viikolla aloitetaankin siitä, että oppilaat käyvät ryhmissään läpi jokaisen itsenäisesti kirjoittaman palautteen. Tarkoituksena on herättää ryhmiin omaa keskustelua huomatuista ongelmista, sekä niiden ratkaisuehdotuksista. Koska tärkeää on, ettei palautteen tai arvioinnin kirjoittaminen jää vain tyhjäksi sanahelinäksi, vaan muuttuisi ratkaisukeskeiseksi toiminnaksi.

Näihin ajatuksiin ja tunnelmiin, avaarusprojekti kuittaa!

Friday, 4 November 2016

Avaruusprojekti, viikko 1

Nyt se sitten alkoi!

Maanantaina olimme koulutuksessa asian tiimoilta, ja tiistaina pääsimme aloittamaan oppilaiden kanssa.

Keräännyimme ensin yhteen virittäytymään tunnelmaan avaruusaiheisen videon avulla. Tunnelmaan päästiin hyvin, ja ilmassa leijui sipinää, supinaa, ihastuksia ja kuiskauksia. Mihin ollaan menossa, ja mitä tästä oikein on tulossa? https://www.youtube.com/watch?v=VVGb7JU4TSU



Videon jälkeen oppilaat leikkivät pareittain/pienissä ryhmissä "Joo, ja sitten!"-leikkiä. Leikin ideana on, että ainoa kielletty sana on "ei", ja aina parin ehdottamaan asiaan vastataan ensin joo, ja rakennetaan ajatusta vielä eteenpäin. Innostuneen pulinasession aikana oppilaspareilta tuli mm tällaisia visiointeja - nukuttiin tähtityynyissä; pidettiin tunti avaruudessa; käytiin galaxissa; hypittiin ja lenneltiin kuussa; heitettiin kamerat avaruuteen; mentiin Marsiin ja nukuttiin siellä; tehtiin tähtikartta. Melkoisia ajatusmatkoja!

Oppilaat muistelivat myös viime vuoden satuprojektia, ja mitä kaikkea jäi mieleen ryhmätöistä, ja otimme pienen ryhmätyöharjoitteen ennen virallista projektiryhmiin jalkautumista. Nämä harjoitusryhmät jaettiin Team Up-sivuston avulla random ryhmiin (teamup.aalto.fi), ja jokainen ryhmä sai jonkun ajatuskartta-aiheen mitä ryhtyä täyttämään. Aiheita oli monenlaisia planeetoista mustiin aukkoihin sekä astronautteihin, ja paperille sai kirjata tietojensa lisäksi myös kiinnostavia kysymyksiä, joihin haluaisi vastauksen. Kuinka suuri aurinko on, ja missä on lähin musta aukko olivat mietityttäneet joitain ryhmiä.



Vielä ennen virallista ryhmäytymistä jokainen oppilas täytti kyselymonisteen omista vahvuuksistaan ryhmätöissä, ja mietti niitä asioita missä on jo hyvä, ja mitkä taidot eivät ehkä olekaan niin vahvoja. Lisäksi jokainen kirjoitti ylös omat toiveensa ja tavoitteensa projektin suhteen.
Näiden jälkeen jalkauduttiin viimein niihin virallisiin projektiryhmiin. Tälläkin kertaa olimme jo etukäteen jakaneet ryhmät, jotta varmistuimme siitä että joka ryhmässä on sekä tyttöjä että poikia, ja oppilaita sekä A&B luokilta.



Ensitöikseen ryhmien piti keksiä itselleen nimi, laatia ryhmän säännöt, sekä sekä katsoa kaikkien vahvuuksista, että millaisia yhteisiä vahvuuksia tästä ryhmästä löytyykään, ja mitkä ovat ehkä sellaisia asioita, joissa tarvitsevat apua. Lisäksi ryhmät suorittivat ensimmäisen työnjaon - kuka on ryhmän johtaja, vihkovastaava, tiedonhakija, koneen/iPadin käsittelijä, metelipoliisi, ja niin edelleen. Näitä rooleja tullaan vielä jakamaan uusiksikin, niin kenenkään ei tarvinnut miettiä jäävänsä mielityöstään paitsi, jos ensimmäisellä viikolla ei siihen vielä pääsekään.





Ja kaikki tämä vasta ensimmäisenä projektipäivänä!
Seuraava päivä menikin ideariihien äärellä, kun ryhmät ryhtyivät kehittelemään ajatuksia ja ideoita siihen, että mitä he oikein tuottavat tämän projektin aikana. Tarkoituksena on siis tehdä sekä jokin tiedollinen työ, että jokin askarrelma. Aloitimme tiedolliseen työhön ja sen idointiin virittäytymällä mm. Poppletin avulla.



Lisäksi harjoittelimme Office365-ympäristöön kirjautumista, ja ryhmät löysivät tiensä sinne hyvin. Lisäksi jokainen sakki sai lisättyä Popplet-ajatuskarttansa ryhmätyökansioonsa, niin varsin kivuttomasti on lähtenyt siltäkin osin käyntiin. Tietenkin netti pätki välillä, mutta sujuvammalta tämä tuntui jo nyt, kuin Fronterin käyttö missään vaiheessa edellistä projektia.



Välissä pidimme myös musisointeja, sekä planeettainformaatiohetkiä, videoiden ja kirjojen avulla.



Torstain arviointisessio oli tällä erää ryhmäarviointi, joka oli toteutettu Officen Forms ohjelmalla, ja vastauslinkki kopioitiin jokaisen ryhmän kansioon. Opettajien riemu oli suuri, kun havaittiin että Class Notebook teki linkistä samantien automaattisen upotuksen ryhmäkansioihin, ja kyselynäkymä aukesi suoraan. Ohjelma olikin älykkäämpi kuin mitä uskalsimme toivoakaan! Vastauksethan kerääntyvät automaattisesti sekä Excel-taulukkoon, ja niistä saa myös tiivistelmäkoosteen itselleen. Kätevä työkalu kaikkiaan.







Näistä tunnelmista jatkamme ensi viikolla, suunnitteilla mm. Kahoot visailua, askarrelmien suunnittelua, sekä URSA-planetaarion vierailu.




Monday, 31 October 2016

Lähtölaskenta alkaa!

Avaruusprojekti on edessä, ja huomenna polkaistaan se käyntiin 2.lk oppilaiden kanssa!

Kyseessä on siis sama sakki, joka viime vuonna 1. luokalla teki satuprojektin (tämän blogin 2016 huhtikuun postauksista löytyy tietoa siitä), ja tänä vuonna teemanamme on Avaruus. Ohjaavia opettajia on mukana 3, Sanna, Sirpa, ja Maria, ja lisäksi mukana on myös muita opettajia, jotka ovat lukujärjestyksissämme muutenkin mukana.

Ketkä osallistuvat? 
Niittykummun koulun 2A ja 2B luokat, yhteensä 54 oppilasta, ja kaikkiaan 9 opettajaa - osa enemmän, osa vähemmän mukana.

Millä aikataululla?
Projekti kestää 5 viikkoa, ja joka viikko maanantai, tiistai, sekä keskiviikko ovat täysin projektipäiviä, torstaisin pidämme arviointitunnin, ja perjantait menevät normaalin lukujärjestyksen mukaan.
Luokillamme on ma-ke suurin osa tunneista muutenkin samaan aikaan omien opettajien johdolla, joten tältä osin aikataulutus oli suhteellisen helppoa.



Mitä siellä tehdään?
Toiveina ja tavoitteina on, että oppilaat tekevät ryhmissään sekä tiedollisen teoksen, että jonkun fyysisen askarrelman avaruusaiheesta. Tiedollinen työ voi olla esimerkiksi video, power point, tai juliste, ja askarrelmana planeetta, aurinkokuntamalli, raketti, astronautti... Riippuen paljolti oppilasryhmien omista tavoitteista ja päätöksistä.

Tiedollisina tavoitteina OPSinkin puolesta on aurinkokuntamme planeettojen tunnistus, maan ja auringon välinen suhde, kuun kierto maan ympäri, 24h kellon alustava ymmärrys, tietotekstin luetunymmärtäminen sekä tuottaminen.

Taidollisina tavoitteina mm tiedonhaku, tvt-taidot, ryhmätyötaidot, suunnittelu- ja materiaalinhallintataidot (etenkin askarrelmatyössä).

Ryhmät itse-tunneilla ryhmät ovat tosiaan itse vastuussa omista tekemisistään suunnitelmiensa ja tavoitteidensa mukaan. Opettajat ovat tottakai kokoajan saatavilla avuksi ja tueksi.

Pajatunneilla yksi ohjaava opettaja pitää oppituntimaisen kokonaisuuden 1/3 ryhmistä, ja saman tunnin siis uudelle porukalle vielä 2 kertaa lisää. Pajatuntien aiheet ovat avaruuskirjallisuus, englanti ja matematiikka, sekä tvt-taidot.

Kotiryhmätunneilla jokainen ohjaava opettaja tapaa omat 'suojattinsa', ja voi auttaa tarkemmin kysymyksissä, ryhmädynamiikan ongelmanratkaisussa, tai ehdotuksissa etenemisen suhteen. Joskus pidämme näillä tunneilla myös Kahoot-visoja tai yhteisiä musiikkihetkiä.

Opettajien projektikokous pidetään myös viikoittain, jotta olemme varmasti yhdessä kartalla sen suhteen, että mitä on jo tehty, ja mitä haluamme saada seuraavaksi aikaan.

Uutta OPSia?
Laaja-alaisten taitojen osalta projektimme tulee sivuamaan suurta osaa siitä värikkäästä ympyrästä, sillä harjoitamme ainakin ajattelua ja oppimaan oppimista (L1), monilukutaitoa (L4), tieto- ja viestintätekniikan osaamista  (L5), työelämätaitoja ja yrittäjyyttä (L6), sekä osallistumista, vaikuttamista ja kestävän tulevaisuuden rakentamista (L7)



Monialaiselta näkökantilta projektiin liittyy aihealueita mm. englannin, äidinkielen, musiikin, ympäristöopin, kuvaamataidon, käsityön, sekä matematiikan alueilta.

Aloitamme projektin myös sillä, että oppilaat arvioivat omia ryhmätyövahvuuksiaan ensin itsenäisesti, ja ryhmissään katsovat myös mitkä ovat ryhmien yhteisiä vahvuusalueita. Oppilaat saavat päättää myös omat tiedolliset ja taidolliset tavoitteensa ryhmätöilleen.

Millä alustalla?

Tämä projekti on tarkoitus vetää sekä Office365-alustan Class Notebookin, että ihan fyysisten projektivihkojen avulla.
Olemme päässeet osallistumaan Espoon järjestämään Monialaiset oppimiskokonaisuudet digitaalisiksi-koulutukseen jälleen kerran (vastaava järjestettiin myös viime keväänä, ja siellä suunnittelimme satuprojektia). Tämän koulutuksen tarjoaman ajan ja tuen turvin olemme tulleet itse sinuiksi Class Notebookin kanssa, saaneet luotua projektin rungon, ryhmäjaot, suunnitelua ja valmisteltua tarvittavaa materiaalia projektiin. Äärimmäisen arvokasta yhteissuunnitteluaikaa siis, jota ei ilman näitä koulutuksia kalenterista löytyisi yhtäaikaa.
Lisäksi O365-pohja on paljon ketterämpi ja monipuolisempi, kuin satuprojektissa käyttämämme Fronter, niin sekin helpottaa ja innostaa entisestään tätä työtä.

Muita ohjelmistoja/sivustoja/ohjattuja materiaaleja?

Tähän mennessä suunnitelmissa on, että käyttöönvaljastetaan myös bomberbot, bingel, mysteryscience.com paja-tuntisisältöihin, teamup.aalto.fi ryhmäjakoihin, Kahoot-visailuja on tiedossa, vocaroo.com omien avaruustarinoiden ja tekstien äänittämiseen ja jakamiseen (tämä tosin ei Flash-playerin takia toimi iPadeilla), oppilaita on pyydetty tuomaan omia avaruus-aiheisia kirjojaan, Garage Band-avaruusmusisointia on suunnitteilla, sekä laajaaa Office365 tarjontaa - PowerPoint, Forms, Word ainakin. Lisäksi URSA-planetaariovierailu, sekä Heureka-vierailu ovat osana projektiamme.
Tämän lisäksi tutkimme myös eri avaruusaiheisia appeja ja ohjelmistoja, joita voimme hyödyntää koulumme laitteilla.
Olemme varanneet jo koulumme minipadeja ja iPadeja koko projektimme kestolle näille ryhmille.

Mistä tiedetään miten sujuu?

Joka viikko pidämme yhden arviointitunnin. Riippuen viikosta, aiheena saattaa tarkemmin olla itse-, vertais- tai ryhmäarviointi. Pyrimme tekemään arviointipohjia (ja oppilaat tekevät niitä myöhemmin myös itse) O365 Forms -pohjalla paperiversioiden sijaan, mutta henkinen valmius on myös lappujen keräilyyn.
Satuprojektin aikana aloitimme jo viikottaisen arviointikäytännön, mikä auttoi sekä oppilaita että opettajia reflektoinnissa sen suhteen, että missä ollaan, ja mihin halutaan päästä.

Entä lopuksi?

Lopuksi on tarkoituksena pitää avaruus-messut, joilla oppilaat pääsevät esittelemään töitään sekä koulun muille oppilaille, että vanhemmilleen. Lisäksi kirjaamme tänne blogiin projektin edistymistä, ja koulun instagram-sivulle päivitämme myös kuvia töistä ja tekemisistä. Oppilaat tekevät töitään sekä vihkoihin, askarrelmiin, ja digitaaliseen muotoon ClassNotebook-ryhmätyötilaansa, mistä töitä on myös helppo näyttää vanhemmille kotona.

Muuta yhteistyötä?

Turun yliopiston opettajien erikoistumiskoulutus, digitaalinen oppiminen ja opettaminen -kehittämishanke on mukana tässä projektissa. Hanke keskittyy erityisesti ilmiöpohjaiseen oppimiseen  ja opettamiseen.

Ja siinä se!
Kevyt pieni projektinpoikanen ;)
Innolla odotetaan, mielenkiinnolla lähdetään katsomaan mitä saadaan aikaan, ja toivottavasti näistä merkinnöistä ja huomioista on iloa myös muille!

T. Maria, Sanna, ja Sirpa :)