Friday, 14 December 2018

Jouluaskartelua ja joulujuhlaa lomittain


On villiä melskettä, helinää, helskettä! Niittykummun koulu vietti torstaina 13.12 yhdistettyä jouluaskarteluiltaa, sekä joulujuhlaa. Vanhempainyhdistys järjesti jouluaskarteluillan, ja pajoihin pääsi tekemään erinäisiä töitä 5€ materiaalimaksua vastaan. Luokissa pääsi tekemään havukransseja, joulukortteja, paperiaskarteluja, tonttuovia, hama-helmitöitä, sekä erinäisiä lankatöitä. 





Askartelupajat olivat vanhempainyhdistyksen organisoimia ja ohjaamia, ja opettajia oli mukana apukäsinä. Ihania töitä syntyi, ja tekemisen tunnelma oli ihana!

Samaan aikaan, kun työpajat pyörivät, oli myös mahdollisuus käydä kulkemassa joulujuhlapisteissä. Juhlavuorossa olivat 1.,2., 3., ja 6. luokat, ja he olivat järjestäneet ohjelmaa eri aikoihin, ja eri puolille koulua. 



1. luokat järjestivät leikkilauluja ruokalassa, ja 3. luokkien tanssiesitystä pääsi seuraamaan pikkusaliin. 6.luokkien näytelmä pyöri kahdessa eri näytöksessä isossa salissa, ja 2A luokassa pääsi laulamaan joululauluja. Viime vuoden suuritöistä Suomi100-juhlan filmatisointia saattoi katsoa yhdessä luokassa, ja lisäksi koululla pyöri vanhempianyhdistyksen buffet, urheiluvälinekirppis, sekä löytötavaratori. 
Illan aikana koulumme pienimuotoinen Lucia-kulkue käveli myös pimennetyillä käytävillä, samoin kuin aiemmin koulupäivän aikankin. 




Ilta oli moninainen ja toiminnantäyteinen. On kiva välillä kokeilla muitakin juhlaformaatteja, kuin perinteistä salijuhlaa!



Friday, 30 November 2018

Joulun odotusta

Niin vain kului marraskuu loppuun, ja nyt saa virallisesti alkaa odottamaan joulua!

Kouluakaan ei ole enää paljoa jäljellä, kolmisen viikkoa enää. Näiltä viikoilta löytyy vielä luokkaretkiä, koulun sisäistä itsenäisyyspäivän juhlintaa, sekä yhdistettyä joulujuhla & jouluaskarteluiltaa - eli monenmoista hulinaa, huisketta, vilinää ja vilskettä!

Joulun henki Niittykummun koulun yllä

Ensi viikolla 6.luokkalaiset matkaavat tiistaina Opinmäkeen itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon, ja keskiviikkona keräännymme koulumme saliin 5. luokkalaisten järjestämän ohjelman pariin. Lucian päivänä 13.12 koulumme joulujuhla onkin iltasella, ja samaan aikaan luokissa pyörii vanhempainyhdistyksen järjestämiä jouluaskartelupajoja. Askarteluiden lomassa pääsee katselemaan näytelmiä, osallistumaan yhteislauluhin, tai voi tutkia talviliikuntavälinetoria yhtäällä sekä löytötavaratoria toisaalla. Kaikkea kivaa tiedossa!

Tänään monessa luokassa pohdittiin tulevaa joulunalusaikaa, ja sitä, kuinka huomenna moni avaa joulukalenteristaan ensimmäisen luukun. Kalentereista löytynee kuvia, ajatuksia, tai kenties herkkujakin.



Eräänkin luokan aamun pohdintaan kuului luoda itselleen oma joulukalenteri, minkä täyttää pienillä hyvillä teoilla. Ideoita tuli paljonkin, ja haastankin tämän blogin lukijakunnan myös listaamaan itselleen 24 pientä hyvää tekoa, jotka voi tulevien viikkojen aikana toteuttaa itsensä ja muiden iloksi. Ehdotuksina oli oven avaamista, kehujen antamista, vanhemmille aamupalan laittamista, joululaulujen laulamista, pipareiden tekoa - monenlaista pientä arjen piristäjää! Antoisaa adventtia kaikille!

Friday, 23 November 2018

Avaruusmessut!

Ja niin koettiin jälleen projektin huipentuma - Avaruusmessut! Torstain aamutunnilla yhdeksän ryhmää rymsteerasi, kytki, asetteli ja ripusteli, ja laittoi messupisteitään valmiiksi. Koulun jokaisessa kolmessa kerroksessa oli messumeininkiä esillä, joten vierailijat saivat samalla pienen vilauksen koulun muistakin tiloista.



Vieraina messuilla kävivät koulun muut luokat ja opettajat, messujärjestäjien vanhempia ja isovanhempia, ulkopuolisina vieraina tutkija Turun yliopistosta, sekä toimittaja Ursan Tähdet ja avaruus -lehdestä. Tulevan vuoden aikana sen julkaisuista löytynee tuttuja!






Oppilaat olivat tehneet upeaa työtä, ja panostaneet suurella innolla ja energialla. Diaesitykset olivat täynnä mielenkiintoista tietoa ja kuvia, ja oppimaansa pääsi testaamaan mm. Kahoot!-visailuilla, sekä erään oppilaan koodaamalla pelillä (klikkaa tästä, niin pääset pelaamaan! Muista sallia Flash-player)

Messujen pari tuntia vierähti aivan huomaamatta, ja oli ihana päästä käymään eri pisteissä, ja nähdä kun oppilaat pääsivät kertomaan tekemästään muille.



Nämä huipentumat ovat projekteissa parasta. Ne antavat oppilaillekin aivan eri tavalla arvokkuuden tunnetta tekemälleen työlle, kun suuri työpanos tuodaan näyttävästi esiin.




Täältä tähän, näihin kuviin ja tunnelmiin, ja onpa vaan kiva palata vaihteeksi normaalin lukujärjestyksen pariin ensi viikolla!

Friday, 16 November 2018

Projektikuulumisia: uuteen nousuun!

Viime viikolla tulikin tarinoitua turnausväsymyksestä, mikä selvästi oli valloillaan vielä alkuviikosta. Mutta sitten saatiinkin huomattua, että loppu ihan oikeasti häämöttää - ensi viikolla työt pääsevät näytille Avaruusmessuille, minne kutsutaan koko koulun lisäksi myös projektiluokkien vanhemmat, niin valmista täytyy alkaa tulla!



Yksi tämän viikon tehtävistä onkin ollut suunnitella ryhmän messustandi - mitä se tarvitsee, missä olisi hyvä sijainti, ja niin edelleen. Kanban-taulut kertovat myös projektin edenneen, ja auttaa pitämään mielessä mitä kaikkia projektin aikana on työstetty.



 Taidollisten töiden pohjina on vankkaa tiedettä, ja lähdemateriaaleja on tutkittu tarkkaan. 


Jos vilkaisee tätä projektia laaja-alaisten taitojen näkökulmasta, huomaa että tässä on tullut montaa eri osa-aluetta harjoiteltua varsin huolella.


Ajattelutaitoja ja oppimaan oppimista tulee uuteen asiaan tutustuessa, ja niitä tietoja eri tavoin tulkittaessa ja työstettäessä. Vuorovaikutustaitoja sekä ilmaisutaitoja on ollut pakko käyttää, jotta ryhmätyöt ovat ylipäänsä voineet edetä. Arjen taidot ovat karttuneet, kun projektitöistä ja niiden etenemisestä on huolehdittu, samoin kuin itsensä motivoinnista ja ohjaamisesta on täytynyt pitää kiinni. Monilukutaitoa ja tieto-ja viestintäteknologista osaamista on tässä projektissa vaadittu paljonkin, ja oppilaat ovat tehneet diaesityksiä, elokuvia, koodanneet pelejä, ja luoneet elektronista musiikkia. Työelämätaitoja ja yrittäjyyttä harjoitetaan esimerkiksi miettimällä omaa messupistettä, ja messujen vaatimaa esittelytyötä suunnitellessa. Lisäksi olemme saaneet asiantuntijavieraita kouluelämän ulkopuolelta antamaan näkökulmia avaruuteen liittyviin töihin. Jokainen projekti näyttää erilaiselta, ja omalla osallistumisella ja aktiivisuudella on ollut suuri ja näkyvä vaikutus työn lopputuloksessa.

Niin kyllähän nämä projektit ovat aina raskaita, mutta myös palkitsevia. On ilo olla osana luomassa oppilaille moninaisia mahdollisuuksia ihmisenä ja kansalaisena kasvamiseen tällaisillakin keinoin.

Friday, 9 November 2018

Turnausväsymys - projektin tuttu toveri

Kolmas avaruusprojektiviikko takana - ja jälleen tunnistaa itsestään ja oppilaistakin, että projektityön tuttu toveri - turnausväsymys - on saapunut keskuuteemme.

Alun innostus ja pöhinä on hieman laantunut, ja honeymoon-vaihe alkaa olla ohi. Tämän tunteen muistaa myös niistä gradunkirjoittelupäivistä, kuinka se, mistä on ollut niin innostunut ja suunnitellut ja työstänyt ja keksinyt ja visioinut - niin nytpä onkin tympääntyminen niihin samoihin teemoihin.

Se onni ja ilo näissä projektihommissa (ja tällaisissa julkisissa dokumentoinneissa) on, että kokemus kertoo myös sen, että turnausväsymys väistyy. Sen tietää, että se tulee, mutta että se on myös ohimenevää - ja vallitsevaksi olotilaksi jää kuitenkin positiivinen vire ja kiinnostus.

Tällä viikolla Avaruusprojekti 20182a5b-ryhmät ovat siis työstäneet töitään eteenpäin. Olemme myös käyttäneet Skillin arviointiportaalia kolmena päivänä, ja tänään katsoimme yhdessä opettajille piirtyneitä käyriä siitä, miten projekti sujuu noin yleisesti.




Skilli näyttää sinisellä oppilaiden vastausten koonnit, ja vihreillä opettajien. Nyt on yksi opettajien ryhmäarviointi vain tehty, ja oppilaat ovat vastanneet yksittäin kahdesti viikon aikana. 


Vieraaksi saimme Kirkkonummen Komeetasta Seppo Linnaluodon, joka vuosikymmenten kokemuksella kertoi avaruudesta keskittyneelle yleisölle.



Oppilaat ovat jo hyvin tottuneita ja näppäriä arvioijia sekä yksittäin, että ryhmissä, ja projektisuunitelmat Kanban-tauluilla elävät työn tahdissa.

Ensi viikolla on edessä töiden viimeistely ja huolittelu, ja sitä seuraavalla onkin Avaruusmessut edessä!

Kyllä tämä taas tästä!

Tämä on hyvä pitää mielessä. 

Friday, 2 November 2018

Halloween-viikko ja projektijatkumoa

Tällä viikolla Niittykummun koulussa on ollut Halloween-pöhinää havaittavissa. Pitkin viikkoa osa opettajista on jo antanut viitteitä pukeutumisinnostuksestaan, ja koko koulun huipentumana tänään pukukulkue, sekä herkkusuiden mieleen oleva buffet.

Pelottavan hyvää!

Näiden haamuhulinoiden taustalla on myös pyörinyt Avaruusprojekti20182a5b, mistä kerrottiinkin tarkemmin viime viikon postauksessa. Tällä viikolla työt ovat jatkuneet ryhmissä suurella innolla ja palolla - eräskin ryhmä havaitsi, että heillä on jo lähes 50 tiedon&kuvantäyteistä diaa esityksessään! Vierailijana meillä oli kirjavinkkaaja Iso Omenan kirjastosta, joka kertoi oppilaille saatavilla olevasta avaruuskirjallisuudesta. Esittelyssä oli kuvakirjoja, nuortenromaani, sekä tietokirjoja.


Opettajat tapasivat tällä viikolla myös Skillin edustajan, ja saimme omat tunnuksemme kyseiseen ympäristöön. Tavoitteena on siis tutustua Skilliin arviointiympäristönä sekä opettajan, että oppilaan näkökulmasta. Loimme alustalle oppimiskokonaisuuden, ja määritimme sille ensimmäiset arviointikysymykset. Osin kartoitetaan sitä, mitä on tehty, mutta myös sitä miten oppilaat uskovat yhteistyötaitojensa kehittyneen. Skillin avulla voi siis pohtia etenemistä myös laaja-alaisten taitojen näkökulmasta. Jahka vastauksia aletaan kerätä, niistä saa näppärää dataa nähtäväkseen graafisessa muodossa.


Näkymää Skillistä




Ensi viikolla aloitamme oppilaiden kanssa projektin puolivälipohdinnalla, ja palaamme kanban-tauluihin. Ryhmät pääsevät laputtamaan projekteistaan niitä osioita jotka ovat valmiina, vireillä, ja vielä aloittamatta. Monilla tulee myös harkinnan paikka eteen - millä tavoin pidetään huoli siitä, että projekti etenee merkityksellisesti, ja että kaikki ovat oikeasti työn teossa mukana moninaisesti. Osalla on vaarana juuttua vain yhteen rooliin ja työskentelymetodiin, kun mahdollisuutena (ja tavoitteena!) olisi kokeilla monia eri työtapoja. Otamme myös Skillin ensi viikolla käyttöön tositarkoituksella oppilaidenkin kanssa. Sitten nähdään käytännössä, mihin tämä alusta käytössämme taipuu.

Friday, 26 October 2018

Avaruusprojekti20182a5b

Ja jälleen on projektiaika käsillä!

Tämän blogin historiasta löytyy tarinointia Satuprojektista, ensimmäisestä Avaruusprojektista, ja tällä viikolla pääsimme jälleen aloittamaan uutta projektia!

Avaruusprojekti 20182a5b – on 5 viikon ja 70 oppitunnin mittainen avaruusaiheinen monialainen ja laaja-alaisia taitoja vaativa ilmiöpohjainen oppimisprojekti. Tässä työssä yhdistetään kaksi luokkaa työskentelemään yhdessä pienemmissä ryhmissä. Ryhmien tavoitteena on tehdä sekä tiedollinen että taidollinen työnnäyte oppimastaan, liittyen avaruus-teemaan



Jaetut tiedostot mahdollistavat yhteisen muokkauksen,
ja samalla vierustoverin opastamisen, jolloin digitaidot karttuvat puolin ja toisin.

Projektin aikana käydään ympäristöopin, englannin, äidinkielen, musiikin ja kuvataiteen opetussuunnitelman tavoitteita läpi. Projektin aikana luokkarajat ylittyvät, kun nuoremmat ja vanhemmat oppilaat työskentelevät yhdessä, ja lisäksi toinen luokista on kaksikielinen, niin kielirikasteisuutta tulee projektiin mukaan tämän myötä myös. 


Osa 5.luokan projektisuunnitelmasta OPS&laaja-alaisten taitojen näkökulmasta

Oppilaiden pääasiallinen työskentelyalusta on Google Classroom, mihin heillä on helppo pääsy luokkien Chromebook-tietokoneiden avulla. Opettajien suunnittelualusta on Office356- OneDrivessä jaettuna projektivastaavien opettajien kesken. Skilli-arviointiohjelma tulee projektiimme kokeiluun arviointityökaluna, jotta saamme arviointialustan muokattua vastaamaan projektimme sisältöä, sekä kuvaamaan laaja-alaisten taitojen osaamista ja kehittymistä.  



Ryhmäytymisharjoitus - Joo, ja sitten! tarinoita avaruuteen lähtemisestä


Asiantuntijavieraina meillä oli tällä viikolla astrofyysikko Helsingin yliopistosta käymässä ja kertomassa avaruuden tutkimuksesta. Ensi viikolla Iso Omenan kirjastosta meille tulee avaruuskirja-vinkkaaja kertomaan mitä kaikkea tietokirjallisuutta aiheesta voi löytää. Lisäksi tavoitteena on järjestää opintoretkiä aiheeseen liittyen. 


Astrofyysikko Thomas Hackman Helsingin yliopistosta kävi kertomassa projektilaisille avaruustutkimuksesta

Tämäkin avaruusprojekti (kuten edeltäväkin parin vuoden takaa) huipentuu avaruusmessuihin, missä oppilaat pääsevät näyttämään töitään muulle koululle, sekä vanhemmilleen, jotka kutsutaan myös vieraiksi. 
Ryhmät kirjasivat aluksi vahvuuksiaan, joista voi olla hyötyä projektia työstettäessä.

Työt ovat alkaneet ryhmäytymisharjoituksista ja sääntöjen laatimisesta suunnitelmien tekoon, ja töiden alkamiseen. On ollut ihana saada seurata, kuinka isommat ja pienemmät oppilaat tekevät yhdessä töitä, ja tukevat toisiaan. Työt ovat varsin moninaisia, sillä suunnitteilla on maalauksia, rakettiaskartelua, itse koodattua peliä, yhdessä luotuja slide-show esityksiä...



Taideprojekteja luodaan myös yhteistuumin

Projektista näyttää tulevan varsin monipuolinen ja mielenkiintoinen! Kiva olla opettajana tässä taustalla mahdollistamassa etenemistä, ja päästä seuraamaan mihin kaikkeen oppilaat pystyvät!

Projektinhallintaa ja suunnittelua ensi viikolle. 

Friday, 12 October 2018

Väripäivä!

    VÄRIPÄIVÄ 
Tänään, 12.10.2018, meillä oli koulussa väripäivä. Kaikille luokille arvottiin värit ja siihen pukeuduttiin. Väripäivän tarkoitus on käyttää mielikuvitusta ja vanhoja vaatteitta eikä ostaa kaupasta uutta. 

Luokkien värit: 1A: valkoinen, 1B: sininen, 2A: pinkki, 2B: violetti, 3A: vihreä, 3B: pilkut, 4A: ruudut, 4B: ruskea, 5A: sateenkaari, 5B: oranssi, 6A: harmaa, 6B: raidat, Montessoriluokat: keltainen ja E-luokat: punainen. 


Kisan tuomarit päättivät, että eniten väriä -palkinnon voitti 1A, eniten yhteishenkeä -palkinnon 5B ja eniten mielikuvitusta -palkinnon voitti Montessoriluokat. Lisäksi 5A piti siestalla buffetin. 





Tekstin on tuottanut Niittykummun koulun oppilaskunnan hallitus.

Friday, 5 October 2018

Paluu opettajan arkeen

Huh, olipa kiva palata normaaliin arkeen antoisan pajaviikon jälkeen!

Ja normaali viikko koulussa on toisaalta aika joustava käsite. Tällä viikolla on tapahtunut esimerkiksi seuraavaa; 

Koulu-uinnit jatkuivat osalla luokista vielä tällä viikolla. Uimaopetusta annetaan lukukausittain koko alakoulun toiminta-ajan esikouluikäisistä neljänsiin luokkiin. Uimataidottomille annetaan lisäksi tekniikkaopetusta. Opetusta annetaan arkipäivisin, kouluaikoina opetussuunnitelman mukaisesti. Palvelun tuottaa uimaseura Cetus ja kaupungin liikunnanohjaajat. Lisäksi erityisryhmille tarjotaan sovellettua uinninohjausta kurssimuotoisesti. Niittykummun koulussa oppilaat saivat bussikyydin kouluta uimahallille ja takaisin, ja uimahallilla koulutetut uimaohjaajat ja -valvojat järjestävät ohjelman, opetuksen, ja arvioinnin. 

Tällä viikolla oli myös Kutitus-festivaali, minkä siivittäminä useat luokat kävivät kokemassa kulttuuria. Esimerkiksi 3a&b kävivät katsomassa Tapiola Sinfonietan esittämän Pekka ja Susi -musiikkisadun. Kapellimestarina toimi Arturo Alvarado.

Näiden lisäksi koululle tuli ohjaaja Tapiolan Voimistelijoilta antamaan useille luokille rope-skipping näytetunteja, mihin osallistuttiin innolla. Hyppyytys selvästi upposi kansaan!




Lisäksi luokkia kävi Tapiolassa elokuvissa, sekä WeeGeellä Lelumuseossa.

Ja tietysti keskiviikkona ja torstaina oli paljon jännitystä ilmassa, hiustenlaittoa ja vaatteidenvaihtoa ja sisarusten noutamista, kun koulukuvaukset pyörivät pikkusalista käsin. 

Tämän kaiken ohella, lomassa, ja välissä on tehty luetunymmärtämisiä, kielioppitehtäviä, matematiikanläksyjä, esitelmiä, läksykerhoa...

Tänään on maailman opettajien päivä. Oiva hetki reflektoida sitä, mitä kaikkea tähänkin työhön saattaa viikon sisällä kuulua. Suomalaisessa koulussa kaikkiin ylläoleviin - koulu-uinteihin, kulttuuriretkiin, asiantuntijavierailuihin ja yhteistyökumppaneihin - on mahdollisuus, ja ne ovat myös aktiivisesti käytössä. Tokihan nämä kaikki tuovat koululle aikataulutushaasteita ja sijaisjärjestelyitä, tuntien paikkailuja, ja massojen siirtymisiä julkisella liikenteellä. Ne tuovat myös elävöitystä tunteihin, elämyksiä ja kokemuksia oppilaille, vahvistavat arjenhallintataitoja ja muutosvalmiutta. Koulu ja opettajat ovat Suomessa onneksi hyvin arvostettuja, ja työ on motivoivaa. Parantamisen varaa on, niin kuin kaikessa aina, mutta on syytä pysähtyä arvostamaan näitä hyviä ja loistavia asioita myös. 


"On this World Teachers’ Day, as we celebrate teachers’ important contributions to improving the lives of children and youth around the world, we reaffirm our commitment to increasing the global supply of qualified teachers. We urge all governments and the international community to join us in this endeavour, so that all children and young people, no matter their circumstances, can secure their right to quality education and a better future."

Friday, 28 September 2018

Niittykumpu 70!

Silloin joskus Niittykummun koulu ja asuntorakennukset olivat aika orpoina keskellä peltoa.

Ja nyt se juhlaviikko on käsillä!
Tämä viikko on ollut ihanan erilainen, ja täynnä pajatouhua ja vieraita. Koulun käytävillä on liikkunut tällä viikolla entisiä oppilaita vuosikymmenten takaa, sekä hieman tuoreempia kasvatteja esiintymässä koululaisille. Lisäksi entisiä opettajia, naapurikoulujen rehtoreita, ja muita arvovieraita on päässyt katsomaan miltä Nittykummun koulu tänäpäivänä näyttää.

Koulun entisiä oppilaita

Entisiä oppilaita lavalla - Dilemma esiintyy.

Koulupäivätkin ovat pyörineet erilaisilla sisällöillä ja aikatauluilla kuin normiviikolla. Oppilaat ovat työstäneet pajaviikon aikana monenlaisia tuotantoja usein eri tavoin. Näitä töitä on esitelty jo vieraille viikon aikana, mutta huipentuma tulee lauantaina, kun vanhemmatkin tulevat (toivottavasti) sankoin joukoin koululle mukaan.

Käpylehmälauma
Oppilaiden töissä on multimodaalisuutta ja moniulotteisuutta, ja hienoja oivalluksia. Lauantaina pääsee kokeilemaan pihaleikkejä kautta aikojen, tai tutustumaan käpylehmäkokoelmaan. E-luokkien taidenäyttelyn kierrettyään voi kulkea käsityöluokkaan katsomaan stop-motion elokuvia Niittykummun koulun historiasta. Koulun päärakennukseen palattuaan voi tehdä aistillisen aikamatkan, tai ihailla oppilastöitä kautta aikojen.




Vieraat voivat osallistua Kahoot!-tietokilpailuun, ja katsastaa näyttelytilan, mistä löytyy huikeita onnittelukakkuaskarteluja, pienoismalleja koulusta ennen ja nyt, sekä kasvioita digitaalisina ja painettuina.
Stop-motion tekeillä

Koulun käytäviltä löytyy tietoiskuja muistakin 70 vuotta täyttävistä henkilöistä ja instituutioista, ja eräs ryhmä on myös kuvannut elokuvan vanhanajan koulusta - ja kuvaustyötä tehtiin mm. Helsingin kaupunginmuseon Lasten Kaupungissa. Lisäksi koulun salissa pääsee näkemään muotiesityksen kautta aikojen, vuosikymmenten musiikihittien siivittämänä.

    E-luokkien taidenäyttelytilasta



      Muotinäytöksen harjoitukset
    Vaikka koulu tähtää kokoajan tulevaisuuteen, juhlavuosi on tuonut oivan tilaisuuden tarkastella lähihistoriaamme hyvin tutussa kontekstissa. Luokkakuvat vuosien takaa, tai kouluruokalistat auttavat oppilaita näkemään mitä kaikkea onkaan muuttunut - ja herättää visioita siihen, mitä tulevaisuudessa voisikaan olla!


    Leena Suomisen kotialbumista

    Leena Suomisen kotialbumista